Protest al angajaților din muzee, în Piața Victoriei
Sindicaliștii din domeniul protecţiei patrimoniului cultural reclamă subfinanţarea.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 18 Mai 2024, 22:14 • Actualizat: 19 Mai 2024, 08:49
Angajaţi din muzeele acreditate şi bibliotecile publice din România participă în Piaţa Victoriei din Capitală, sâmbătă seara, la un protest împotriva "tratamentului discriminatoriu" la care au fost supuşi de toate guvernările de după 1989 şi împotriva subfinanţării domeniului.
"Această parte a culturii române, ce administrează peste 95% din bunurile încadrate în patrimoniul cultural naţional şi care reprezintă cel mai eficient şi vizibil ambasador cultural al României, datorită limbajului universal al patrimoniului cultural, refuză să mai fie privită ca o Cenuşăreasă a sistemului cultural românesc!", a transmis Federaţia "CulturMedia".
Cei prezenți poartă tricouri pe care este scris "Cultura contează" sau pancarte cu numele muzeelor din București sau din ţară ai căror angajaţi iau parte la protest, sau cu lozinci precum "Muzeele contează", "Mama lor", "Donez salariu pe o lună să trăiască Turcan o zi bună", "Muzeele nu sunt cultură de rangul II", "Noapte în Muzeele din România", "Muzeograf muzeu 5.793 lei grilă, învăţământ 7.151 lei".
Organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media "CulturMedia" - CNS Cartel Alfa, protestul a fost precedat de o pichetare a Ministerului Culturii. O delegaţie a participanţilor la miting a fost primită de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna.
Mitingul Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media "CulturMedia" este autorizat până la ora 23:00.
Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural au anunţat, în urmă cu două săptămâni, că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.
Acestea reclamă "degradarea continuă a mediului de muncă" în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional, "tratament discriminatoriu" între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci, "umilinţe şi ignorare" a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural naţional, "politici culturale şi salariale inadecvate", "mizerie la care sunt condamnaţi" lucrătorii din domeniu, în ciuda complexităţii pregătirii profesionale şi a dificultăţii profesiilor specifice domeniului, "condamnarea la extincţie prematură" a specialiştilor din domeniu, ce ies din sistem cu "pensii de mizerie", "depopularea şi deprofesionalizarea dramatică" a domeniului.
Citește și: Angajaţii ONRC, în grevă japoneză