PSD nu susține proiectul PNL care i-ar permite președintelui Iohannis să candideze ca independent la parlamentare
Administraţia Prezidenţială a transmis, săptămâna trecută, că preşedintele Klaus Iohannis îşi va încheia mandatul la termen şi că nu intenţionează să demisioneze.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 23 Septembrie 2024, 12:43 • Actualizat: 23 Septembrie 2024, 21:05
Reuniți în Biroul Permanent Naţional, luni, social-democrații au decis să nu susțină proiectul de lege care i-ar da posibilitatea preşedintelui Klaus Iohannis să candideze ca independent pe listele PNL la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
”Legat de votul privind legea colegilor de la PNL, a fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea iniţiative pentru că, totuşi, suntem în 2024 iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD.
Potrivit lui Lucian Romaşcanu, partenerii liberali de coaliție n-au solicitat susținere pentru acest proiect.
Preşedintele PSD declarase anterior că le recomandă colegilor să nu voteze documentul.
”Dacă doriţi părerea mea personală, pe care mi-am conturat-o în acest moment, eu o să recomand colegilor din Parlament şi mie să nu votăm un astfel de proiect”, a precizat, luni, Marcel Ciolacu.
Potrivit documentului, preşedintele României aflat în ultimele 3 luni de mandat ar avea dreptul de a candida ca independent pe listele unui partid politic pentru a fi ales senator sau deputat şi, în cazul în care ar fi ales, ar trebui să opteze între funcţia de șef al statului şi cea de parlamentar.
PNL a sesizat Biroul Electoral Central pentru a se pronunţa în legătură cu proiectul de modificare a legii.
Totodată, conducerea Senatului a amânat pentru 30 septembrie termenul de raport pentru propunerea PNL de modificare a legislaţiei electorale. Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, susţine că deocamdată este nevoie de o clarificare de la BEC cu privire la oportunitatea unui asemenea demers.
"Noi am crezut că legea este necesară. În momentul în care preşedintele Consiliului Legislativ, în avizul favorabil dat iniţiativei, a introdus acea aserţiune că modificarea n-ar fi necesară, aserţiune preluată de liderul PSD şi de alţi comentatori din spaţiul public, am considerat că este firesc ca să lămurim această problemă juridică, adresându-ne celor două entităţi care au atribuţii în domeniu. Şi atunci, ne-am adresat AEP-ului şi Biroul Electoral Central", a explicat Daniel Fenechiu
Întrebat, săptămâna trecută, dacă demersul legislativ are legătură cu zvonurile potrivit cărora şefului statului ar putea candida pe listele PNL pentru Senat, același Daniel Fenechiu nu a confirmat, dar nici nu a respins acest scenariu.
"Constituţia României interzice în mod expres unor categorii bine indicate să candideze. Persoanele care nu se încadrează în această categorie, în opinia Partidului Naţional Liberal, trebuie să poată candida. Ce facem noi vizează exact acest aspect. Cred că experienţa unui preşedinte, că vorbim de Klaus Iohannis, că vorbim de cei care au fost înainte într-o zonă politică, este deosebită ...", a precizat parlamentarul, citat de Radio România Actualități.
Administraţia Prezidenţială a transmis, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis îşi va încheia mandatul la termen şi că nu intenţionează să demisioneze.
Citește și: Calendarul perioadei electorale pentru prezidențiale