Putin este de acord că luptele din Ucraina trebuie să se încheie, dar spune că orice plan trebuie să ducă la o „pace durabilă”

Articol de Matei Pavel, Publicat: 13 Martie 2025, 18:19 • Actualizat: 13 Martie 2025, 20:36
Știrea se actualizează
Președintele Vladimir Putin anunță că Rusia este de acord cu un armistițiu în Ucraina, dar acesta ar trebui să ducă la "o pace durabilă și să elimine cauzele profunde ale acestei crize".
Liderul de la Kremlin a făcut această declarație, joi, în timp ce emisarul lui Donald Trump, Steve Witkoff, se află la Moscova pentru a prezenta propunerea unei încetări a focului de 30 de zile.
BBC comentează că liderul rus susține, în principiu, ideea de încetare a ostilităților, însă pune condiția ca aceasta să ducă la o pace de durată, care să elimine „cauzele profunde ale conflictului” – prin care el înțelege presupusa expansiune a NATO și suveranitatea Ucrainei, aspecte respinse de Occident ca fiind pure fantezii.
Vladimir Putin își condiționează sprijinul și printr-o serie de întrebări privind detaliile armistițiului, precum "Ce se va întâmpla cu incursiunea din Kursk?", "Cum va funcționa un armistițiu de-a lungul celor 1000 km ai liniei frontului?", "Cum vor fi evaluate încălcările și de către cine?" și "Va putea Ucraina să se reînarmeze și să-și antreneze din nou forțele?"
Toate aceste aspecte, spune el, necesită o analiză minuțioasă din partea tuturor părților implicate. Niciuna dintre aceste declarații nu sună ca un sprijin pentru un armistițiu imediat.
"O declarație foarte promițătoare", consideră Trump
Poziția lui Vladimir Putin privind armistițiul în Ucraina arată că, după trei ani de război, Kremlinul știe foarte bine să joace cartea diplomației, notează BBC Russian Service.
Pe de o parte, el pare să fi răspuns pozitiv propunerii americane de oprire imediată a ostilităților.
Un refuz direct ar fi tensionat relațiile dintre Kremlin și Casa Albă, care au început recent să se îmbunătățească și care, în ultimele săptămâni, au fost în mare parte în favoarea Moscovei.
În schimb, acceptarea unui armistițiu necondiționat ar putea, din perspectiva Kremlinului, să slăbească poziția Rusiei pe câmpul de luptă.
Declarațiile lui Vladimir Putin, alături de vizita sa neanunțată de miercuri în regiunea Kursk – unde a apărut rar îmbrăcat în uniformă militară – subliniază faptul că succesul pe front rămâne o prioritate pentru Moscova.
Răspunzând unor întrebări jurnaliștilor, Donald Trump a opinat că Vladimir Putin a făcut „o declarație foarte promițătoare”, „dar a fost incompletă.”
Marea întrebare din acest moment este, potrivit BBC, cum va interpreta Casa Albă declarațiile lui Putin: ca pe o invitație la negocieri sau ca pe o încercare de a deraia eforturile de pace ale lui Trump?.
Rămâne, de asemenea, neclar cât de departe este dispusă Casa Albă să meargă pentru a convinge Ucraina să accepte cererile Rusiei.
Donald Trump a avertizat că respingerea unui armistițiu ar aduce „consecințe devastatoare” pentru Rusia.
Ce înseamnă exact acest lucru – și ce pârghii este pregătită să folosească SUA în relația cu Moscova – rămâne deocamdată un mister.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa este „hotărâtă” să colaboreze „cât mai rapid posibil” cu partenerii săi pentru a obține pacea.
Parlamentul European a salutat, miercuri, propunerea de încetare a focului în Ucraina.
Rușii, tot mai aproape să recâștige controlul în Kursk
Kremlinul precizat că operațiunea de alungare a trupelor ucrainene de pe teritoriul ocupat al regiunii Kursk se află în etapa finală.
Pe frontul de luptă, armata rusă a anunțat că a recapturat Sudzha, un oraș-cheie din regiunea Kursk, care fusese ocupat anterior de forțele ucrainene.
Kremlinul a declarat că operațiunea de alungare a trupelor ucrainene din teritoriile capturate peste graniță se află în faza finală.
Vladimir Putin a efectuat, miercuri, o vizită neanunțată la Kursk.
Citește și: SNSPA îl nominalizează pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace