Reacții internaționale față de planul lui Donald Trump pentru Fâșia Gaza
Fără a prezenta detalii concrete, liderul de la Casa Albă a propus ca palestinienii să părăsească enclava, care să fie reconstruită de SUA.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 05 Februarie 2025, 19:15 • Actualizat: 05 Februarie 2025, 21:37
Gruparea islamistă palestiniană Hamas a denunţat, miercuri, planul preşedintelui american Donald Trump de a prelua "controlul" asupra Fâşiei Gaza.
“Poziţia rasistă americană se aliniază extremei drepte israeliene urmărind strămutarea poporului nostru şi eliminarea cauzei noastre”, a declarat Abdul Latif Al-Qanou, un purtător de cuvânt al grupării islamiste palestiniene.
Poporul palestinian, "ataşat de pământul său"
“Poporul (palestinian) care a rezistat la 15 luni (de război) în faţa celei mai puternice maşinării militare şi a celei mai criminale armate şi care a zădărnicit încercarea de a fi strămutat, va rămâne ataşat de pământul său şi nu va accepta un astfel de plan, indiferent de costuri”, a reiterat reprezentantul Hamas, care a făcut apel la comunitatea internaţională să respingă declaraţiile lui Donald Trump şi să sprijine dreptul palestinienilor la autodeterminare în faţa ocupaţiei israeliene.
Preşedintele american declarase marţi, la o întrevedere cu premierul israelian, că palestinienii nu au altă opţiune decât să părăsească Fâşia Gaza, întrucât locul este nepotrivit traiului de zi cu zi, şi a insistat că doreşte ca Iordania şi Egiptul să-i primească pe locuitorii din enclavă.
“Ei sunt acolo pentru că nu au alternativă. Ce au ei? Este o grămadă mare de moloz acolo în acest moment”, a transmis liderul de la Casa Albă din Biroul Oval.
“Ceea ce am cerut este de a pune capăt ocupaţiei (israeliene) şi agresiunii împotriva poporului nostru, nu de a-l expulza de pe pământul său”, a declarat Sami Abu Zuhri, un înalt responsabil al Hamas, insistând că palestinienii nu vor permite ca aşa ceva să se întâmple.
La rândul său, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Hussein Sheikh, a declarat că respinge toate apelurile la strămutarea poporului palestinian din patria sa, potrivit Reuters.
“Conducerea palestiniană îşi afirmă poziţia fermă că soluţia cu două state, în conformitate cu legitimitatea internaţională şi dreptul internaţional, este garanţia securităţii, stabilităţii şi păcii”, a scris oficialul OEP pe platforma X. Organizația este recunoscută la nivel internaţional ca reprezentant oficial al poporului palestinian.
Din 1967, Israelul a construit aproximativ 160 de colonii ilegale cu peste 700.000 de locuitori în Cisiordania ocupată şi în Ierusalimul de Est. De asemenea, Israelul revendică suveranitatea asupra întregului Ierusalim, a cărui parte estică a capturat-o în războiul din acel an, a ocupat-o militar şi a anexat-o unilateral în 1980, notează agenția spaniolă EFE.
Iordania cere încetarea colonizării israeliene
Un comunicat emis de Curtea Regală Hașemită a Iordaniei, care supraveghează angajamentele oficiale ale regelui Abdullah al II-lea, anunță că astăzi a avut loc o convorbire între suveran și emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani.
„Majestatea Sa a subliniat necesitatea încetarea activităților de colonizare, respingând orice încercare de anexare a teritoriilor și de strămutare a palestinienilor din Gaza și Cisiordania, cerând asigurarea dreptului acestora de a rămâne pe pământurile lor”, se arată în comunicat.
Suveranul a cerut, de asemenea, intensificarea eforturilor internaționale pentru menținerea încetării focului și creșterea sprijinului umanitar în regiune.
ONU: "Pace şi securitate, în deplină demnitate şi egalitate"
Orice transfer forţat al unei populaţii de pe un teritoriu ocupat este “strict interzis”, a reamintit Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului.
“Dreptul la autodeterminare este un principiu fundamental al dreptului internaţional şi trebuie să fie protejat de toate statele, aşa după cum a subliniat recent Curtea Internaţională de Justiţie. Orice transfer forţat sau expulzare de persoane din teritoriile ocupate este strict interzis”, a subliniat Volker Türk într-un comunicat, insistând că “dreptul internaţional este foarte clar”.
Reprezentantul ONU a subliniat că este “crucial să trecem la faza următoare a încetării focului, pentru eliberarea tuturor ostaticilor şi prizonierilor deţinuţi arbitrar, încetarea războiului şi reconstrucţia Gazei, cu respectarea deplină a dreptului internaţional umanitar şi a celui al drepturilor omului”.
“Populaţiile teritoriilor palestiniene ocupate şi Israelului au trecut prin suferinţe insuportabile”, mai scrie Înaltul Comisar, subliniind că “palestinienii şi israelienii au nevoie de pace şi securitate, în deplină demnitate şi egalitate”.
"Incitare la a comite o strămutare forţată"
De la Copenhaga, raportoarea specială a ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese, a apreciat că propunerea preşedintelui american este “ilegală” şi “complet absurdă”.
“Este complet iresponsabil pentru că va agrava criza regională”, a deplâns experta, care este mandatată de Consiliul Drepturilor Omului al ONU, dar nu se exprimă în numele organizaţiei internaţionale.
Declaraţiile lui Donald Trump sunt “o incitare la a comite o strămutare forţată, ceea ce este o crimă internaţională”, a subliniat jurista italiană, care acuză Israelul de “genocid”.
“În contextul unui genocid (...) aceasta va întări complicitatea la crimele comise de Israel în cursul ultimelor 15 luni şi anterior”, a subliniat Francesca Albanese, în timp ce armistiţiul şi eliberarea de ostatici “oferă o rază de speranţă”.
La rândul său, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, s-a declarat surprins de propunerile lui Donald Trump. “Este foarte surprinzător, dar trebui să vedem concret ce înseamnă aceasta”, a declarat el pentru AFP la Bruxelles.
În fapt, preşedintele american, ale cărui declaraţii au surprins, şocat şi, în cea mai mare parte, au suscitat respingeri ferme aproape peste tot în lume, nu a dat niciun detaliu despre cum are în vedere să se desfăşoare lucrurile, remarcă France Presse.
În Fâşia Gaza trăiesc aproximativ 2 milioane de oameni, care, după 15 luni de război intens de represalii purtat de armata israeliană în urma atacului Hamas din 7 octombrie, se confruntă cu o gravă criză umanitară pe un teritoriu în care majoritatea clădirilor sunt distruse sau avariate.