Reuters: Guvernul proeuropean al României obține, la limită, votul de încredere în Parlament
Executivul de la București include PSD, PNL și UDMR. Împreună cu reprezentanții minorităților, coaliția controlează aproximativ 54% din locurile din legislativ.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 23 Decembrie 2024, 18:47 • Actualizat: 25 Decembrie 2024, 09:00
Noul guvern de coaliție al premierului social-democrat Marcel Ciolacu a obținut votul de încredere în Parlament, luni, și se confruntă cu prima sarcină dificilă, aceea de a scoate țara dintr-o criză în care extrema dreaptă a câștigat teren.
Executivul de la București include PSD, PNL și UDMR. Împreună cu reprezentanții minorităților, coaliția controlează aproximativ 54% din locurile din legislativ, notează Reuters.
Alegerile pentru un nou președinte și cele legislative în statul membru UE și NATO, care are cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina, au generat un impas când Călin Georgescu, un politician de extremă dreapta, prorus și puțin cunoscut, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. În contextul suspiciunilor de ingerință a Moscovei în procesul electoral, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale.
Sprijinul pentru partidele tradiționale a fost slăbit de crize multiple, inclusiv pandemia de coronavirus și războiul Rusiei în Ucraina.
Alegătorii au fost, de asemenea, nemulțumiți de luptele politice interne și de acuzațiile de corupție.
Trei partide ultranaționaliste și de extremă dreapta au obținut aproximativ 35% din locurile din noul legislativ în urma scrutinului parlamentar din 1 decembrie.
Noul cabinet a fost aprobat cu 240 de voturi pentru și 143 împotrivă. Politicienii au declarat că înțeleg preocupările alegătorilor și dorința de schimbare, însă noul cabinet al lui Marcel Ciolacu reunește mulți dintre foștii miniștri.
Partidul Social Democrat (PSD) deține 8 ministere, inclusiv Justiția, Transporturile, Munca și Apărarea.
Partidul Național Liberal (PNL) va avea 6 portofolii, inclusiv Energia, Internele și Externele, în timp ce Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) va deține două portofolii, inclusiv Finanțele.
Noul guvern va trebui să aprobe un calendar pentru desfășurarea unui nou tur de scrutin prezidențial în două runde.
Cele trei partide din coaliție au convenit să susțină un singur candidat prezidențial pentru a preveni victoria extremei drepte. În acest moment, vehiculat este numele lui Crin Antonescu, fost lider al PNL.
„Prioritatea guvernului este să restabilească echitatea socială și economică pe baza respectului”, le-a declarat Marcel Ciolacu parlamentarilor.
"Vom avea un an economic dificil. Acest guvern trebuie să fie unul al reformelor și al investițiilor", a adăugat el.
Noul executiv al României va avea, de asemenea, sarcina descurajantă de a reduce deficitul bugetar de la un nivel estimat de 8,6% din PIB anul acesta – cel mai mare din UE – la aproximativ 7% în 2025, iar agențiile de rating și analiștii se așteaptă la creșteri de taxe.
„Majoritatea noului guvern este foarte fragilă, iar șansele ca acesta să reziste întregul mandat de patru ani sunt minime,” consideră Sergiu Miscoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai. „Primul test va fi bugetul pentru 2025”, a adăugat analistul.