Revenirea celor doi astronauţi blocaţi pe ISS, amânată
Din cauza unei probleme tehnice la sistemul hidraulic al braţului de prindere, lansarea navetei Falcon 9 a fost anulată cu aproximativ 45 de minute înainte de decolare.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 13 Martie 2025, 08:31 • Actualizat: 13 Martie 2025, 08:48
Agenția spațială americană și compania SpaceX au amânat lansarea navetei care urma să aducă pe Terra cei doi astronauţi blocaţi în spaţiu de 9 luni.
Din cauza unei probleme tehnice la sistemul hidraulic al braţului de prindere, lansarea Falcon 9 de la Cape Canaveral a fost anulată cu aproximativ 45 de minute înainte de decolare, relatează BBC.
Potrivit NASA, nu sunt probleme cu racheta şi nava spaţială în sine.
O nouă dată de lansare a misiunii nu a fost încă anunţată, dar autoritatea americană de reglementare a aviaţiei a precizat că noi "ferestre" se vor deschide joi şi vineri.
371 de zile, recordul petrecut în spațiu
Iniţial plecaţi pentru o misiune de 8 zile, Butch Wilmore şi Suni Williams - doi veterani ai spaţiului - au rămas blocaţi pe ISS din iunie anul trecut din cauza unor defecţiuni ale navetei Boeing Starliner care i-a transportat.
Butch Wilmore şi Suni Williams nu au depăşit încă recordul stabilit de astronautul american Frank Rubio, care a petrecut 371 de zile la bordul ISS în 2023, în loc de cele 6 luni planificate iniţial, din cauza unei scurgeri de lichid de răcire la bordul navei ruseşti care a avut misiunea să îi aducă pe Pământ.
Cazul a luat recent o turnură politică la Washington.
Preşedintele Donald Trump şi aliatul său Elon Musk, care deține SpaceX, au acuzat administraţia fostului preşedinte Joe Biden că i-a abandonat pe cei doi.
Multimiliardarul a fost însărcinat din vara anului 2024 de NASA să opereze întoarcerea lor, dar a asigurat recent că ar fi putut să-i salveze cu mult timp în urmă, fără a preciza însă cum.
În ciuda războiului din Ucraina, Statele Unite şi Rusia au continuat să colaboreze în sectorul spaţial în ultimii ani, trimiţând cosmonauţi prin intermediul SpaceX şi astronauţi americani prin intermediul rachetelor ruseşti Soyuz în misiuni de rotaţie a echipajului ISS.
Citește și: Echipă de emisari americani, în drum spre Rusia