Rezultatele alegerilor, analizate la "Serviciul de Noapte" cu prof. Silvia Tăbușcă și jurnalistul Robert Lupițu | VIDEO
Invitații ediției au fost Silvia Tăbușcă, director al Centrului pentru Drepturile Omului și Migrație al Universității Româno-Americane, și jurnalistul Robert Lupițu.
Publicat: 12 Iunie 2024, 11:20 • Actualizat: 12 Iunie 2024, 15:31
Europenii și-au desemnat, săptămâna trecută, reprezentanții în viitorul legislativ comunitar.
Rezultatele au fost analizate de Maria Țoghină în emisiunea "Serviciul de Noapte", alături de Silvia Tăbușcă, director al Centrului pentru Drepturile Omului și Migrație al Universității Româno-Americane, și jurnalistul Robert Lupițu.
“Având în vedere politicile Uniunii Europene și conștientizarea la nivel național a pericolelor pe care extremele de stânga și de dreapta le pot genera în plan european și național, eu cred că acest val extremist va fi diminuat peste cinci ani de zile, nu cred că va crește. Valul a fost generat de anumite situații de polarizare socială în diverse țări. Toate aceste aspecte sunt din ce în ce mai conștientizate atât la nivel european, cât și la nivel național și sunt politici, chiar structuri instituționale care vor fi dezvoltate sau au fost dezvoltate pentru a combate astfel de fenomene, care creează polarizare socială, falii sociale, conflicte sociale la nivel european”, a spus Silvia Tăbușcă la Radio România Actualități.
Jurnalistul Robert Lupițu analizează avansul extremei drepte din dublă perspectivă, cumpătat și alarmist.
“Varianta cumpătată este cea în care ne uităm la avansul extremei drepte și vedem că nu este puternic, un impact destabilizator. Sigur, sunt elemente, sunt anumite suișuri și coborâșuri, de exemplu extrema dreaptă din Franța, din Austria, care a câștigat… într-adevăr, în cinci din din cele șase state fondatoare ale Uniunii Europene extrema dreaptă, este fie pe primul loc, fie pe locul doi la aceste alegeri. Însă, dacă ne uităm la mandate, lucrurile nu stau atât de roz pentru extrema dreaptă. Pe componenta alarmistă, ar trebui să vedem faptul că grupurile suveraniste și grupul de extremă dreapta, împreună ca număr de mandate adunate, au aproape cât social-democrații europeni, care sunt a doua forță politică. Da, este un unghi al alarmist din care putem privi această chestiune”, a declarat redactorul-șef al publicației Calea Europeană.
Robert Lupițu insistă pe refacerea punții de încredere între decidenți și cetățeni.
La nivelul Uniunii Europene, dincolo de politici, trebuie să existe o campanie de comunicare cât se poate de pozitivă, de reală, orientată spre beneficiile pe care le aduce Uniunea Europeană și cât de importante sunt politicile de la Bruxelles, punctează jurnalistul.
Situația post-electorală din România
În opinia invitaților ediței, rezultatul votului pentru alegerile europarlamentare arată că românii au reconfirmat și au girat alianța celor două mari partide, PSD și PNL.
“Nu știu în ce măsură sloganul Stabilitate și dezvoltare a ajuns la români sau asta a fost ceea ce i-a convins. A contat foarte mult în ecuația votului componenta legată de comasarea alegerilor. Avansul pe care îl avem din partea forțelor centrifuge este neplăcut, cu toate acestea, nu este majoritar! Cred că rezultatele la aceste alegeri, dacă este să ne raportăm la sondajele care le-au precedat și temerile care au alimentat perioada preelectorală, arată destul de bine pentru viitorul României europene cu condiția ca cele două partide din coaliția de guvernare să-și asume acest lucru”, consideră Robert Lupițu.
Deși România este unul dintre cele mai sigure state europene, se observă o creștere a criminalității organizate.
“Este neplăcut să constatăm că această formă de criminalitate organizată, în special cea transfrontalieră, este asociată tot mai mult cu actori statali și chiar actori politici. Recent, dacă ne uităm la aceste regrupări transnaționale de trafic de migranți, care erau asociate cu persoane din instituții, ne duc în zona aceasta care nu favorizează foarte mult sistemul instituțional din România și este clar că partidele politice și viitoarele structuri de guvernare, care anul următor vor prelua puterea, vor trebui să se uite mai mult, în special, pe criminalitatea transfrontalieră, mai ales în contextul integrării României în spațiul Schengen", a punctat Silvia Tăbușcă
În opinia sa, pentru grupările de criminalitate organizată va fi un spațiu de maxim interes și vor fi presiuni din partea grupărilor transnaționale de a coopera sau chiar de a controla elite politice, decidenți instituționali pentru a putea să își desfășoare activitățile în acest spațiu.
Citește și: Rezultate actualizate ale scrutinelor locale și europarlamentare