România rămâne singura țară NATO care nu susține candidatura lui Mark Rutte la șefia Alianței
Fostul premier olandez a obținut, marți, susținerea Ungariei și a Slovaciei.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 18 Iunie 2024, 20:17 • Actualizat: 18 Iunie 2024, 21:05
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, l-a descris pe premierul olandez Mark Rutte drept un candidat "foarte puternic" pentru a-l înlocui.
„Cred că este evident că suntem foarte aproape de o concluzie în cadrul Alianței pentru alegerea următorului secretar general. Și cred că aceasta este o veste bună”, a spus șeful NATO într-o conferință de presă susținută, la Washington, cu șeful secretarul de stat american Antony Blinken.
„Cred că Mark Rutte este un candidat foarte puternic. Are multă experiență ca prim-ministru, este un prieten și un coleg apropiat și, prin urmare, cred cu tărie că foarte curând Alianța va decide asupra succesorului meu și asta va fi bine pentru toți, pentru NATO. Și, de asemenea, pentru mine”, a adăugat Jens Stoltenberg.
Candidatura lui Mark Rutter a obținut, miercuri, sprijinul Ungariei și al Slovaciei.
Doar România, al cărei președinte Klaus Iohannis aspiră la această funcție, se opune încă candidaturii lui Mark Rutte, notează Reuters.
Agenția de știri amintește că Alianța de apărare ia decizii prin consens, astfel că orice candidat are nevoie de sprijinul tuturor celor 32 de aliați.
Susținerea Budapestei a venit în urma unei întâlniri pe care premierul Viktor Orban a avut-o cu Jens Stoltenberg, săptămâna trecută, în cadrul căreia cele două părți au convenit că Ungaria nu va bloca deciziile NATO privind sprijinul militar pentru Ucraina, dar a solicitat să nu fie implicată în vreun fel.
„Prim-ministrul Mark Rutte a confirmat că susține pe deplin acest acord și va continua să o facă, dacă va deveni următorul secretar general al NATO”, a scris Viktor Orban pe platforma de socializare X. „În lumina angajamentului său, Ungaria este pregătită să sprijine candidatura lui Rutte pentru funcția de secretar general al NATO”, a adăugat acesta.
Următorul șef al NATO se va confrunta cu provocarea de a menține sprijinul aliaților pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei și, tototdată, de a evita orice escaladare a situației, care ar putea atrage alianța militară într-un război direct cu Moscova.
Într-un interviu acordat Radio România Actualități, în luna martie, analistul Radu Magdin sublinia că sprijinul declarat al Statelor Unite ale Americii pentru candidatura lui Mark Rutte "contează dincolo de orice fel de negocieri oficiale".
Citește și: Iohannis și Rutte păstrează discreția în privința cursei pentru șefia NATO