România reacționează după prăbușirea unor fragmente de dronă rusească în județul Tulcea
Bucureștiul condamnă caracterul iresponsabil al loviturilor militare ale Moscovei, inclusiv în imediata proximitate a frontierei României, care pun în pericol securitatea naţională.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 25 Iulie 2024, 22:00 • Actualizat: 25 Iulie 2024, 22:41
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor de Externe de la București, joi, după ce fragmente de dronă de provenienţă rusească au căzut în judeţul Tulcea.
”Din dispoziţia ministrului afacerilor externe, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat astăzi, joi, 25 iulie 2024, la Ministerul Afacerilor Externe, ca urmare a identificării în judeţul Tulcea a unor fragmente de dronă utilizate de forţele armate ruse în atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainen”, a transmis MAE înr-un comunicat.
Reprezentantul MAE a transmis protestul ferm al autorităţilor române şi a condamnat atacurile repetate ale forţelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, solicitând încetarea imediată a acestora.
Bucureștiul condamnă caracterul iresponsabil al loviturilor militare ale Moscovei, inclusiv în imediata proximitate a frontierei României, care pun în pericol securitatea naţională.
Potrivit MAE, responsabilitatea revine în exclusivitate Federaţiei Ruse "ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei, pentru deteriorarea gravă a mediului de securitate la Marea Neagră".
Ministerul Apărării a confirmat, joi, identificate unor resturi de la o dronă de provenienţă rusească (tip Geran1/2), în apropierea comunei tulcene Plauru.
Timp de două nopți consecutive, localnicii au primit mesaje Ro-Alert.
Aeronave de la bazele Borcera şi Kogălniceanu au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situaţiei din apaţiul aerian.
Proximitatea zonei de conflict poate să genereze riscuri
„Avem un sistem de supraveghere foarte bun, din punctul meu de vedere. Proximitatea zonei de conflict poate să genereze şi astfel de riscuri. Cel mai probabil, dar nu vreau să speculez, sunt rămăşiţe de drone care au fost combătute de către apărarea antiaeriană ucraineană”, a spus şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad.
Potrivit procedurii, resturile de drone găsite sunt analizate.
„Dacă se găsesc fragmente, trebuie să ştim provenienţa acestora - din punct de vedere chimic, din punct de vedere spectral, astfel încât să ne asigurăm că nu există niciun pericol nici pentru populaţie, nici pentru mediu, nici pentru nimeni”, a adăugat Gheorghiţă Vlad.
Citește și: Danemarca și Olanda vor trimite Ucrainei alte 14 tancuri