România și Bulgaria, cele mai mari creșteri ale prețului la carne din UE
Carnea s-a ieftinit în trei țări din Uniunea Europeană.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 05 Aprilie 2024, 15:54 • Actualizat: 05 Aprilie 2024, 15:55
România și Bulgaria au înregistrat cele mai mari creșteri ale prețului la carne din Uniunea Europeană, potrivit datelor ce au fist publicate vineri, 5 aprilie, de Eurostat. Doar trei țări din blocul comunitar au avut ieftiniri ale acestei categorii de produse alimentare.
Potrivit datelor Eurostat, prețul la carne în Uniunea Europeană era cu 3,3% mai mare în luna februarie 2024 decât în aceeași lună a anului precedent. Însă, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate în: Bulgaria (8,2%) şi România (7,7%).
Carnea s-a scumpit în toate țările din Uniunea Europeană, cu excepția a trei state, unde s-a ieftinit: Cehia (unde preţurile au fost mai mici cu 5,1%, n.r.), Finlanda (minus 2,2%) şi Danemarca (minus 0,6%).
Tipurile de carne ce s-au scumpit cel mai mult
În funcție de tipurile de carne, cea mai mare scumpire a fost înregistrată de carnea de porc, 5,7%. În clasament urmează: carnea de oaie sau capră (4,5%) şi carnea de vită sau viţel (3%), potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, au fost înregistrate scăderi de preț la carnea de pasăre, cu 1,6%, la nivelul Uniunii Europene, în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023.
Anterior, Eurostat a anunțat că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru cea de-a doua lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE.
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna februarie 2024 la 7,23%, de la 7,41% în ianuarie, în contextul în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.
Citește și: Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România, la RRA, despre prețul cărnii de miel de Paște