Rusia ameninţă Europa cu ''consecinţe grave'' dacă Ucraina foloseşte armamentul occidental împotriva sa
Secretarul general al NATO a declarat recent că ucrainenilor ar trebui să li se permită să atace ținte militare din Rusia cu armament primit de la aliați.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 28 Mai 2024, 19:29 • Actualizat: 29 Mai 2024, 08:02
Preşedintele rus a ameninţat cu ''consecinţe grave'' dacă ţările europene din NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus.
"Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă", iar "acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus", a atenţionat Vladimie Putin, vorbind la o conferinţă de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan.
Liderul de la Kremlin s-a referit astfel la apelul secretarului general al NATO, împărtăşit între timp şi de şeful diplomaţiei europene, care le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar.
"(Stoltenberg) a fost prim-ministru al Norvegiei. Ne-am întâlnit şi am soluţionat chestiuni complicate privind Marea Barenţ şi altele. În general, am reuşit să ajungem la acorduri. Atunci, sunt sigur că el nu suferea de demenţă", a comentat Vladimir Putin despre secretarul general al NATO.
"Această escaladare constantă poate avea consecinţe grave, iar aceste consecinţe grave se fac simţite în Europa. Cum vor reacţiona Statele Unite?", a adăugat preşedintele rus, făcând aluzie la paritatea nucleară între Rusia şi SUA, notează Agerpres.
Referindu-se tot la declaraţia lui Jens Stoltenberg, liderul rus a apreciat că acesta nu are cum să nu ştie că armele de precizie cu rază lungă de acţiune oferite de Occident armatei ucrainene nu pot fi lansate fără asistenţa sateliţilor spion occidentali.
În ce priveşte ofensiva lansată luna aceasta de Rusia în regiunea ucraineană nord-estică Harkov, Vladimir Putin a spus că aceasta a fost provocată de aliaţii occidentali ai Ucrainei, pe care i-a acuzat că au ignorat cererile Rusiei de a determina Ucraina să nu atace regiunea rusă de graniţă Belgorod.
De asemenea, el a reafirmat că Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina, desfăşurate ultima dată în martie-aprilie 2022 la Istanbul şi pe care, conform Moscovei, Kievul le-a părăsit în urma presiunilor SUA.
Vladimir Putin a contestat din nou legitimitatea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, al cărui mandat a expirat pe 20 mai.
Prezent marți la Consiliul Miniștrilor Europeni ai Apărării, secretarul general al NATO a spus că războiul se poate încheia "imediat" dacă Rusia își retrage trupele din Ucraina.
"Trebuie să ne aducem aminte cu ce avem de a face. Este vorba de un război în care Rusia a atacat o altă țară, iar Ucraina, conform legislației internaționale, are dreptul să se apere, iar acesta include dreptul Ucrainei de a lovi ținte militare legitime de pe teritoriul Rusiei și mai ales acum, când cele mai grele lupte se duc aproape de granița dintre cele două.
Ar fi dificil pentru Ucraina să se apere dacă nu ar lovi ținte militare care se află pe partea cealaltă a graniței și care sunt folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit Radio România Actualități.
Polonia, care este membră NATO din anul 1999, nu exclude scenariul trimiterii de trupe care să sprijine Ucraina în războiul cu Rusia invadatoare.
"Ar trebui să-l punem pe Putin în postura de a ne ghici intenţiile", a spus șeful diplomației de la Varșovia, Radoslaw Sikorski, într-un interviu pentru Gazeta Wyborcza, La Repubblica şi El Pais.
Citește și: Fost director general chinez, condamnat la moarte pentru că a luat mită