Semnal de alarmă: Temperatura medie globală a depășit pragul de +2 grade Celsius față de epoca preindustrială
Angajamentele actuale ale guvernelor lumii privind emisiile de gaze cu efect de seră.
Publicat: 20 Noiembrie 2023, 19:38 • Actualizat: 20 Noiembrie 2023, 21:35
Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) a anunțat că data de 17 noiembrie a fost, „probabil”, prima zi în care temperatura medie globală a depășit pragul de +2 grade Celsius față de epoca preindustrială.
Temperatura medie la nivel global a urcat, vinerea trecută, la 14,5 Celsius, cea mai ridicată înregistrată vreodată într-o zi de 17 noiembrie, cu +1,17 grade peste media înregistrată în această zi în peroada 1991-2020, și cu +2,06 grade Celsius peste perioada preindustrială (1850-1900), înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili pe scară largă, potrivit CNN.
Angajamentele actuale ale guvernelor lumii privind emisiile de gaze cu efect de seră sunt insuficiente și vor duce în continuare omenirea către o încălzire a climei cu aproape 3 grade Celsius în acest secol, potrivit unei analize ONU publicate luni.
Raportul anual ''Emissions Gap'', care evaluează promisiunile statelor în vederea combaterii schimbărilor climatice raportate la nevoile reale, a ajuns la concluzia că omenirea se va confrunta cu o încălzire cuprinsă între 2,5 grade Celsius şi 2,9 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, dacă guvernele nu îşi intensifică acţiunile climatice.
La o încălzire de 3 grade Celsius, oamenii de ştiinţă preconizează că omenirea ar putea depăşi mai multe puncte catastrofice fără întoarcere, de la topirea galopantă a calotelor glaciare la uscarea pădurii tropicale amazoniene.
Citește concluziile analizei pe Radio România Actualități