SEUL: Președintele Yoon Suk Yeol supraviețuiește votului de destituire
Inițiatoare a demersului, opoziția nu a reușit să obțină suficiente voturi.
Articol de Gabriela Nae, Publicat: 07 Decembrie 2024, 18:02 • Actualizat: 07 Decembrie 2024, 18:21
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a supraviețuit, sâmbătă, unui vot de destituire.
Inițiatoare a demersului, opoziția nu a reușit să obțină suficiente voturi.
Mai mulți membri ai Partidului Puterii Poporului (PPP), aflat la guvernare, au boicotat ședința.
Proiectul a picat cu 3 voturi sub pragul de 200 necesare, relatează BBC.
Yoon Suk Yeol a devenit ținta tuturor criticilor în urma unei încercări de scurtă durată de a institui legea marțială, asociată cu autoritarismul de contestatari.
Declarația președintelui a fost rapid anulată de parlament, pe fondul unor proteste masive.
Încercarea de destituire a președintelui sud-coreea, sortită eșecului
Proiectul de destituire avea nevoie de o majoritate de două treimi în Adunarea Națională pentru a fi adoptat, ceea ce însemna că cel puțin 8 membri ai PPP ar fi trebuit să voteze "pentru".
Cu excepția a 3 dintre ei, ceilalți au părăsit sala de ședință a parlamentului.
„Știam că există posibilitatea să boicoteze votul, dar nu ne-am imaginat că chiar vor face asta în timp ce zeci de mii de cetățeni priveau chiar afară”, a spus Lee Unjoo, deputată a formațiunii de opoziție DPK.
Ample proteste de stradă în capitala Seul
În timp ce aleșii supuneau votului demersul de destituire, mii de sud-coreeni manifestau împotriva președintelui Yoon Suk Yeol în capitala Seul.
Lege marțială, care prespune o guvernare armată temporară și drepturi civile limitate – nu mai fusese emisă în Coreea de Sud de dinainte de instaurarea democrației parlamentare, în 1987.
Yoon Suk Yeol a susținut că măsurile erau necesare pentru a înfrunta „forțe anti-statale” din parlament, referindu-se la Coreea de Nord.
Cu toate acestea, alții au văzut această mișcare drept o reacție extremă la blocajul politic apărut după ce DPK a câștigat majoritatea parlamentară, în luna aprilie, dar și pe fondul scăderii drastice a popularității președintelui.
Declarația sa de marți noapte a provocat scene dramatice în Adunarea Națională, protestatarii adunându-se în număr mare, în timp ce personalul militar încerca să blocheze accesul în clădire.
La primele ore ale dimineții de miercuri, cabinetul fidel președintelui a retras declarația de lege marțială.
Cu toate acestea, scurta preluare militară a declanșat proteste zilnice pe străzi.
Scuze prezidențiale tardive
Comandantul însărcinat cu preluarea militară, care a declarat că a aflat de decret la televizor, la fel ca restul țării, a refuzat să ordone trupelor să aresteze parlamentarii din interiorul parlamentului și nu a distribuit muniție de război.
Serviciul Național de Informații a confirmat ulterior zvonurile conform cărora președintele a ordonat arestarea și interogarea rivalilor săi politici – și chiar a unor aliați politici, precum liderul propriului său partid, Han Dong-hoon.
Dezvăluirile i-au determinat pe unii membri ai PPP să sprijine inițierea destituirii.
Scuzele publice ale președintelui de sâmbătă dimineață au părut a fi o ultimă încercare de a câștiga sprijin.
Yoon Suk Yeol a spus că decretul legii marțiale a fost emis din „disperare” și a promis că nu va mai lua o astfel de decizie în viitor.
Președintele nu și-a oferit demisia, dar a spus că va lăsa deciziile privind stabilizarea țării în grija partidului său.
Citește și: Presupusa implicare rusă în alegerile prezidențiale din România trezește amintiri întunecate (BBC)