Sorin Mierlea, președintele InfoCons: Degeaba avem drepturi dacă nu ni le exercităm
Sorin Mierlea încdeamnă consumatorii să nu mai cumpăre produse care sunt de slabă calitate.
Publicat: 09 Februarie 2024, 09:06
Diferențele de prețuri practicate de marile lanțuri de magazine pentru aceleași produse, dar în țari diferite, continuă să stârnească dezbateri aprinse.
Situația a fost remarcată inclusiv de turiștii străini, chiar dacă veniturile din România sunt net inferioare celor din statele vestice.
"Problema nu este doar la preţuri. Problema este că avem şi acel dublu standard; acelaşi produs de la aceeaşi firmă este şi mai slab calitativ. Aşa că, dacă ne-am uita şi pe etichetă, am vedea că substanţa activă sau produsele respective în România au mai mulţi aditivi, mai mulţi coloranţi, au mai puţin fruct, sau au mai puţin lapte, sau au mai puţină carne, sau mai puţină cacao. Aşa că, dacă ne-am uita la aceste lucruri, ne-am da seama, cu ghilimelele de rigoare, oare suntem cetăţeni de rangul doi? Această problemă se dezbate de câţiva ani buni la nivelul Uniunii Europene şi, din păcate, politicienii români nu au reuşit să tranşeze acest lucru, cu toate că, când a fost preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi România a fost preşedinte, s-a trecut acest dosar, dar nu s-a mai implementat. Problema aceasta a dublului standard cred că ar trebui să fie reluată, mai ales acum, în prefaţa faptului că vin alegerile europarlamentare. Dar ceea ce cred că este cel mai important este faptul că avem produse nu numai mai slabe calitativ, nu numai mai scumpe, ci de cele mai multe ori chiar identificate ca şi produse periculoase pentru sănătate şi pentru integritatea corporală ca şi produse în sistemele de alertă ale Uniunii Europene şi care se mai află încă pe rafturile din România, delistate din alte ţări şi ajunse prin România.
Pentru acest lucru, InfoCons a lansat în cadrul aplicaţiei gratuite de Protecţia Consumatorilor InfoCons o sesiune de alertă unde vedem efectiv şi fotografia produsului, vedem acolo produse care sunt de la cosmetice până la alimente, de la gadget-uri până la îmbrăcăminte, de la tot felul de bijuterii până la jucării; şi, dacă ne uităm, ne împăimântăm faptul că vedem produse pe care poate le-am cumpărat ieri sau alaltăieri şi sunt într-un sistem de alertă cu periculozitate imediată. Aşa că cred că noi, ca şi cetăţeni europeni, noi ca şi consumatori europeni, cum am avut acea campanie "Ştiţi cine sunt eu? Sunt cetăţean european şi am drepturi", dar degeaba avem drepturi dacă nu ni le exercităm. Şi unul dintre lucrurile pe care le-am putea face imediat ar fi să nu mai cumpărăm produse care sunt de slabă calitate, produse care sunt cu semnul întrebării, sub nicio formă să nu cumpărăm produse care sunt într-un sistem de alertă cu periculozitate imediată. Iar când vedem aceste lucruri de la prieteni, de la copiii noştri care poate sunt la muncă sau la studii în străinătate, noi când ne plimbăm într-o altă ţară şi vedem aceleaşi produse la o calitate superioară, aceleaşi produse la un alt preţ, avem de unde să alegem alt tip de produse, iar, dacă nu le-am mai cumpăra, s-ar şi ieftini, ar şi dispărea sau ar veni la un standard minimal al Uniunii Europene", a spus Sorin Mierlea, preşedinte Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - InfoCons, în rubrica Apel matinal de la Radio România Actualități.
"În primul rând să vedem dacă tot ceea ce înseamnă din punct de vedere al calităţii este respectat şi ceea ce scrie pe etichetă se regăseşte în produs şi nu cumva în produs sunt lucruri în plus sau în minus faţă de ce se găseşte pe etichetă. Doi la mână: să alertăm consumatorii cu privire la produsele din sistemul de alertă care se găsesc încă pe rafturile magazinelor sau în site-urile online, dar care sunt delistate din vestul Uniunii Europene. Şi aici discutăm de peste 280 de alerte săptămânale de produse care ne pot pune în pericol sănătatea şi viaţa. Şi pentru asta trebuie şi consumatorul să devină la rândul lui comisar de Protecţia Consumatorului, ca în momentul în care cumpără măcar un minut, 10 secunde, înainte, verifică în aplicaţia gratuită InfoCons, se uită pe eticheta produsului respectiv să vadă măcar primul ingredient. Şi dacă primul ingredient, de exemplu, cumpărăm pateu cu ficat, nu este ficat, cumpărăm ciocolată şi primul ingredient pe lista de ingrediente nu este cacao, cumpărăm salam şi primul ingredient nu este carnea ar fi un mare semn de întrebare cu privire la produs. Şi dacă l-am lăsa în raft, dacă l-am lăsa separat, încet, încet, acestea vor dispărea. InfoCons vine şi face aceste informări. Milităm la nivelul Uniunii Europene pentru a elimina acest lucru standard, şi sperăm că într-un final, până la urmă se va întâmpla, dar fără ajutorul ascultătorilor, fără ajutorul consumatorilor nu se va putea face nimic", a adăugat Sorin Mierlea.
Citește tot articolul pe Radio România Actualități