Studiu: Aproximativ o jumătate dintre proprietarii de locuințe vor să investească în panouri solare sau pompe de căldură
Cei mai mulţi români (46,3%) spun că iau în calcul schimbarea sistemului de încălzire cu unul mai eficient.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 17 Mai 2024, 13:03 • Actualizat: 17 Mai 2024, 13:02
Aproximativ jumătate dintre proprietarii de locuințe au declarat că se gândesc să schimbe sistemul de încălzire cu unul eficient energetic, în timp ce aproape 77% iau în considerare o investiție în surse de energie regenerabilă, panouri fotovoltaice și/sau pompe de căldură.
Întrebați fiind „Ce măsuri aţi lua în plus pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţei?”, cei mai mulţi români (46,3%) spun că iau în calcul schimbarea sistemului de încălzire cu unul mai eficient, 35,7% vor să izoleze termic pereţii, circa 22% au în vedere înlocuirea ferestrelor vechi, iar 25,5% se gândesc să instaleze un sistem de ventilaţie pentru recuperarea căldurii.
„Conform cercetării, 45,3% dintre locuinţele celor chestionaţi au fost supuse unui audit energetic. Auditul energetic oferă o evaluare detaliată a modului în care energia este utilizată şi pierdută într-o locuinţă, oferind proprietarilor informaţiile necesare pentru a face îmbunătăţiri semnificative. Interesant, de asemenea, este că 74,4% dintre cei care au locuinţa auditată energetic locuiesc în mediul urban şi doar 25,5% în mediul rural”, se arată într-un comunicatul companiei care a făcut studiul, citat de Agerpres.
Investițiile, constrânse de limitări financiare
În context, aproape 77% dintre respondenţi iau în considerare o investiţie în surse de energie regenerabilă, panouri fotovoltaice şi/sau pompe de căldură.
Cu toate acestea, cele mai multe dintre proprietari spun că sunt împiedicați să facă acest pas momentan, de obstacole precum constrângerile locative (indicate de 25,8% dintre respondenţi) şi de limitările financiare (29,3%).
Pe de altă parte, eficiența energetică a locuinței este o preocupare majoră pentru gospodării, 80% dintre respondenți afirmând că au investit în în proiecte de izolaţie termică a casei, scopul fiind atât cel de a reduce consumul inutil de energie, economisind astfel bani, cât şi protejarea mediului înconjurător.
„Izolarea ferestrelor, uşilor şi pereţilor poate avea un impact semnificativ în prevenirea pierderilor de căldură, reprezentând un pas esenţial în direcţia eficienţei energetice. Astfel, ferestrele de tip termopan sunt deja folosite pe scară largă (88% dintre locuinţe), dar interesant de remarcat este faptul că foarte mulţi români au realizat, cu precădere în ultimii ani, lucrări de izolare exterioară a pereţilor (75,7%) sau interioară (26,6%), combinate cu cele de izolare a acoperişului (22%) sau a podelei (circa 15%)”, se mai precizează în comunicat.
Citește și: Centralele termice, preferate de peste jumătate dintre români pentru încălzirea locuinţei