SUA blochează prin veto adoptarea unei rezoluții ONU pentru încetarea focului în Gaza
De la începutul războiului, acesta este al cincilea proiect de rezoluţie respins de Consiliul de Securitate.
Publicat: 09 Decembrie 2023, 00:25 • Actualizat: 09 Decembrie 2023, 09:01
Statele Unite ale Americii s-au opus prin veto, vineri, adoptării unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite prin care se cerea o “încetare a focului umanitară imediată” în Fâşia Gaza.
Întocmit de Emiratele Arabe Unite şi susţinut de aproape 100 de ţări, textul a primit 13 voturi pentru, un vot împotrivă (Statele Unite) şi o abţinere (Regatul Unit).
Proiectul de rezoluţie a fost pregătit după invocarea fără precedent de către Antonio Guterres, miercuri, a articolului 99 din Carta Naţiunilor Unite, care îi permite secretarului general al ONU să atragă atenţia Consiliului asupra unei chestiuni care “ar putea pune în pericol menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale”.
Statele Unite, aliat al Israelului, şi-au repetat opoziția faţă de o încetare a focului. ”Nu sprijinim apelurile pentru o încetare imediată a focului”, a insistat adjunctul ambasadorului american, Robert Wood.
“Aceasta nu ar face decât să planteze seminţele unui viitor război, pentru că Hamas nu îşi doreşte o pace de durată”, a adăugat el, deplângând, de asemenea, lipsa de condamnare a atacurilor Hamas din 7 octombrie, un “eşec moral”.
Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a estimat că “adevărata cale către pace este doar sprijinirea misiunii Israelului, în niciun caz un apel la încetarea focului”.
Proiectul de rezoluţie, subliniind “situaţia catastrofală din Fâşia Gaza”, a cerut “o încetare imediată a focului umanitar”. Textul foarte scurt a solicitat, de asemenea, protecţia civililor, eliberarea “imediată şi necondiţionată” a tuturor ostaticilor şi “asigurarea accesului umanitar”.
| Citește și: "Campania militară va continua până când vom distruge total capacitățile militare ale Hamas"
Făcând presiuni asupra membrilor Consiliului, Antonio Guterres şi-a justificat, vineri dimineaţă, invocarea articolului 99, subliniind încă o dată riscul “prăbuşirii totale a ordinii publice” în Fâşia Gaza.
De la începutul războiului, acesta este al cincilea proiect de rezoluţie respins de Consiliu.
“Inacţiunea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi vetourile statelor membre, în special ale Statelor Unite, le fac complice la masacrul în curs”, a acuzat Medici fără Frontiere într-un comunicat de presă.
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a cerut vineri Consiliului de Securitate să pună capăt “războiului brutal” din Fâşia Gaza, unde peste 17.400 de palestinieni au fost ucişi în două luni de război cu Israelul.”Solicităm Consiliului de Securitate, comunităţii internaţionale şi tuturor ţărilor din întreaga lume să pună capăt acestui război brutal şi să salveze Fâşia Gaza înainte de a fi prea târziu”, a declarat biroul de presă al Hamas într-un comunicat.
Lupte intense pe frontul de război
Luptele s-au intensificat ieri în Gaza, forţele israeliene lansând lovituri în întreaga Fâşie.
În enclavă, bilanţul a ajuns la aproape 17.500 de morţi, potrivit surselor palestiniene.
La Ramallah, în Cisiordania, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut o încetare imediată a focului şi o pace durabilă, garantată de marile puteri.
Pe măsură ce luptele în Fâşia Gaza continuă, creşte şi îngrijorarea în rândul familiilor ostaticilor israelieni, întrucât şansele acestora de a mai fi găsiţi în viaţă scad proporţional.
Excluderea reciprocă a celor două scopuri, înfrângerea Hamasului şi salvarea ostaticilor provoacă dileme puternice la nivelul cabinetului de război al Israelului, care de multe ori lasă impresia că nu este sensibil la drama familiilor cu ostatici în Gaza, transmite Ion Ştiubea, corespondentul Radio România Actualități în Israel.
Unul din răspunsurile constante ale eşalonului militar către părinţii, fraţii, fii sau fiicele ostaticilor a fost că intensificarea atacurilor împotriva Hamasului sporeşte şi şansa găsirii ostaticilor în viaţă.
Joi, o unitate a armatei israeliene a încercat să pună în practică acest principiu şi pe baza unor informaţii furnizate de Serviciul de Securitate Generală, a atacat o clădire în care se presupunea că se găseşte unul dintre ostatici, dar încercarea a eşuat şi doi soldaţi au fost grav răniţi.
Forumul familiilor ostaticilor se manifestă tot mai solidar şi solicită o nouă înţelegere de încetare de temporară a focului cu organizaţia Hamas, în schimbul eliberării celor 137 de ostatici deţinuţi încă în Fâşia Gaza.