SUA consideră "simplist" planul britanic de pace pentru Ucraina
Într-un interviu, emisarul american Steve Witkoff l-a lăudat pe Vladimir Putin, spunând că îl „place” pe președintele rus.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 23 Martie 2025, 08:59 • Actualizat: 23 Martie 2025, 09:25
Planul premierului britanic de a crea o forță internațională care să sprijine un armistițiu în Ucraina a fost respins de emisarul președintelui american.
Steve Witkoff a declarat că ideea se bazează pe o viziune „simplistă” a lui Keir Starmer și a altor lideri europeni, care cred că „trebuie să fim cu toții precum [fostul premier britanic - n. red] Winston Churchill”, relatează BBC.
Într-un interviu acordat lui Tucker Carlson, oficialul american l-a lăudat pe Vladimir Putin, spunând că îl „place” pe președintele rus.
„Nu îl consider pe Putin un om rău”, a spus el. „Este extrem de inteligent”, a adăugat Steve Witkoff.
Cei doi s-au întâlnit în urmă cu 10 zile.
Witkoff a precizat că Vladimir Putin a fost „amabil” și „sincer” cu el.
Liderul de la Kremlin i-ar fi spus că s-a rugat pentru Donald Trump după tentativa de asasinat împotriva acestuia anul trecut. De asemenea, liderul rus ar fi comandat un portret al fostului președinte american pe care l-a oferit în dar, iar Trump ar fi fost „vizibil emoționat” de acest gest.
În timpul interviului, remarcă BBC, emisarul american a repetat diverse argumente rusești, inclusiv afirmația că Ucraina este „o țară falsă” și a întrebat când va recunoaște lumea teritoriile ucrainene ocupate ca fiind rusești.
Steve Witkoff conduce negocierile americane pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina, dar nu a putut numi cele cinci regiuni ale Ucrainei anexate sau parțial ocupate de forțele ruse.
"Cea mai mare problemă în acest conflict sunt aceste așa-numite patru regiuni, Donbas, Crimeea... știți voi numele, și mai sunt încă două", a spus el, refererindu-se de fapt la Lugansk, Donețk, Zaporojie, Herson și Crimeea.
În schimb, Donbas se referă la o zonă estică industrială, care include mare parte din Luhansk și Donețk.
Steve Witkoff a făcut mai multe afirmații care fie nu sunt adevărate, fie sunt contestate, consideră BBC.
Spre exemplu, a susținut că trupele ucrainene din Kursk sunt încercuite, lucru negat de guvernul ucrainean și neconfirmat de nicio sursă deschisă. De asemenea, a spus că cele patru regiuni parțial ocupate au organizat „referendumuri în care majoritatea covârșitoare a oamenilor au indicat că vor să fie sub conducerea Rusiei”. De fapt, au existat referendumuri doar în unele părți ocupate ale Ucrainei, în momente diferite, iar metodologia și rezultatele acestora au fost puternic contestate și discreditate.
Steve Witkoff a susținut și că cele 4 regiuni parțial ocupate sunt vorbitoare de limbă rusă. Deși există multe regiuni rusofone în Ucraina, acest lucru nu a indicat niciodată sprijin pentru Rusia.
Emisarul american a repetat, de asemenea, mai multe puncte de propagandă ale Kremlinului despre cauzele invaziei Rusiei. Steve Witkoff a spus că este „corect” ca, din perspectiva rusă, teritoriile parțial ocupate să fie acum parte a Rusiei: „Elefantul din cameră este că există probleme constituționale în Ucraina cu privire la ce pot ceda în materie de teritorii. Rușii controlează de facto aceste teritorii. Întrebarea este: va recunoaște lumea că acestea sunt teritorii rusești?”.
Oficialul de la Casa Albă a adăugat: „Există o percepție în Rusia că Ucraina este doar o țară falsă, un mozaic de regiuni adunate laolaltă, și aceasta este, în opinia mea, cauza principală a acestui război. Rusia consideră că aceste cinci regiuni îi aparțin de drept încă din Al Doilea Război Mondial, dar nimeni nu vrea să vorbească despre asta.”
Vladimir Putin a susținut în repetate rânduri că „motivele” invaziei sale sunt amenințarea pe care o reprezintă extinderea NATO pentru Rusia și însăși existența Ucrainei ca stat independent.
În interviul cu Tucker Carlson, Steve Witkoff s-a întrebat: „De ce ar vrea [rușii] să absoarbă Ucraina? Cu ce scop? Nu au nevoie să absoarbă Ucraina… Au recuperat aceste cinci regiuni. Au Crimeea și au obținut ce și-au dorit. Deci de ce ar avea nevoie de mai mult?”.
Chestionat despre planurile lui Keir Starmer de a forma o „coaliție a celor dispuși” pentru a oferi Ucrainei garanții de securitate postbelice, Steve Witkoff a spus: „Cred că este o combinație de postură și aparență și, de asemenea, de o abordare simplistă. Există această idee că trebuie să fim cu toții ca [fostul premier britanic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial] Winston Churchill. Rușii vor mărșălui prin Europa. Este ridicol, apropo. Avem ceva numit NATO, pe care nu-l aveam în Al Doilea Război Mondial.”
El a spus că un armistițiu în Marea Neagră va fi „implementat în următoarea săptămână” și că „nu suntem departe” de un armistițiu complet de 30 de zile.
De asemenea, a oferit detalii despre cum dorește Donald Trump să colaboreze cu Rusia după normalizarea relațiilor.
„Cine nu și-ar dori o lume în care Rusia și SUA să facă lucruri bune împreună, să se gândească la integrarea politicilor energetice în Arctica, să împartă rutele maritime, să trimită gaz natural lichefiat în Europa împreună, poate chiar să colaboreze în domeniul inteligenței artificiale?”, s-a întrebat Steve Witkoff.