SUA: Donald Trump, păsuit pentru plata sumei de 464 de milioane de dolari într-un dosar de fraudă
Decizia a venit în momentul în care a expirat termenul limită până la care Donald Trump ar fi trebuit să plătească 464 de milioane de dolari.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 26 Martie 2024, 08:52 • Actualizat: 26 Martie 2024, 08:52
Fostul președinte american Donald Trump a primit luni o păsuire de ultim moment, când o instanță din New York i-a permis să depună o cauțiune redusă, în valoare de 175 de milioane de dolari, pentru a întârzia aplicarea unei penalități de 464 de milioane de dolari pentru fraudă.
Avocații lui Donald Trump susținuseră că ar fi imposibil să asigure o cauțiune pentru întreaga sumă. Curtea de Apel i-a acordat fostului președinte un răgaz de 10 zile pentru a face rost de suma de 175 de milioane de dolari. Dacă va depune cauțiunea în termenul stabilit, bunurile sale vor fi protejate în timp ce își va continua apelul.
„Respect foarte mult decizia. Vom depune fie o cauțiune, fie valori mobiliare echivalente, fie bani lichizi”, a declarat, luni, Donald Trump.
Donald Trump a umflat în mod repetat valoarea activelor sale, în ceea ce a fost un caz de fraudă de referință împotriva unui fost președinte și a candidatului republican la alegerile din noiembrie.
Ce s-ar fi întâmplat dacă Donald Trump nu ar fi fost păsuit
Decizia de luni a marcat o victorie pentru Donald Trump și a venit în momentul în care a expirat termenul limită pentru a depune întreaga cauțiune de 464 de milioane de dolari, potrivit BBC.
În cazul în care acest termen ar fi trecut fără ca Trump să depună o cauțiune și fără nicio intervenție din partea Curții de Apel, procurorul general al statului New York, Letitia James, care a inițiat cazul de fraudă, ar fi putut începe să îi înghețe conturile bancare și să îi confiște proprietățile.
Procurorul general a declarat luni că în ciuda păsuirii pe care a primit-o, Donald Trump încă se confruntă cu răspunderea pentru „frauda sa uluitoare". Ea a subliniat că sentința de 464 de milioane de dolari - plus dobânda - împotriva lui Donald Trump și a celorlalți inculpați rămâne în vigoare.
De asemenea, Curtea de Apel a fost de acord să amâne aplicarea altor sancțiuni ce făceau parte din sentința inițială, cum ar fi interzicerea fostului președinte și a fiilor săi mai mari de a conduce afaceri în New York.
Însă, instanța a lăsat în vigoare un monitor care supraveghează afacerile lui Trump și care poate trage semnale de alarmă în cazul în care găsește orice comportament necorespunzător.
Donald Trump a declarat anul trecut că avea până la 400 de milioane de dolari în numerar. Forbes a dat o estimare similară în septembrie 2023 - aproximativ 423 de milioane de dolari în numerar și active lichide.
Săptămâna trecută, avocații săi au declarat că Donald Trump nu a reușit să acopere penalitatea de 464 de milioane de dolari, în ciuda faptului că a abordat 30 de companii financiare pentru a oferi o garanție.
Citește și: Începe judecarea lui Trump pentru cumpărare a tăcerii