SUA: Noi acuzații la adresa lui Donald Trump, referitoare la încercări de schimbare a rezultatului alegerilor din 2020
Donald Trump rămâne acuzat de „complot împotriva instituţiilor americane” şi „atingere adusă dreptului de vot” al alegătorilor.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 28 August 2024, 09:27 • Actualizat: 28 August 2024, 09:27
Un act de acuzare revizuit a fost emis marți, 27 august, de procurorul special care instrumentează dosarul împotriva fostului președinte american Donald Trump, pentru tentative ilegale ale acestuia de a inversa rezultatele alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut.
Procurorul a emis actul de acuzare revizuit astfel încât să fie luată în considerare o decizie recentă a Curţii Supreme, potrivit agenției de presă AFP citată de Agerpres.
Documentul, care conţine aceleaşi patru capete de acuzare ca şi precedentul emis la 1 august 2023, „reflectă dorinţa acuzării de a respecta şi aplica concluziile şi instrucţiunile Curţii Supreme”, a precizat într-un comunicat Peter Carr, purtătorul de cuvânt al procurorului special Jack Smith.
Donald Trump, acuzat de „complot împotriva instituţiilor americane”
Astfel, fostul președinte american, care candidează pentru încă un mandat la Casa Albă, rămâne acuzat de „complot împotriva instituţiilor americane” şi „atingere adusă dreptului de vot” al alegătorilor. Aceste acuzații îi sunt aduse în urma presiunilor sale asupra autorităţilor locale din mai multe state americane-cheie de a invalida rezultatele oficiale ale alegerilor din 2020 ce au fost câştigate de către democratul Joe Biden.
Într-o hotărâre fără precedent la 1 iulie, Curtea Supremă a SUA, cu majoritate conservatoare, a retrimis instanţelor inferioare chestiunea imunităţii penale a lui Donald Trump în calitate de fost preşedinte.
Această decizie a amânat şi mai mult desfăşurarea procesului fostului președinte american în dosarul referitor la asaltul simpatizanţilor săi asupra Capitoliului din data de 6 ianuarie 2021.
Cu un raport de şase voturi la trei, cele ale celor şase judecători conservatori împotriva celor trei progresişti, Curtea Supremă a SUA consideră că fostul preşedinte nu beneficiază de imunitate pentru actele sale neoficiale, dar are dreptul la cel puţin o prezumţie de imunitate pentru actele sale oficiale.
Citește și: Donald Trump cere o despăgubire de 100 de milioane de dolari pentru tentativă de „persecuție politică”