SUA nu au cerut României date despre ancheta penală a fraților Tate, susține premierul Ciolacu
Șeful diplomației a reprezentat România, săptămâna trecută, la Conferința de Securitate de la München.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 18 Februarie 2025, 17:51 • Actualizat: 18 Februarie 2025, 19:37
Premierul Marcel Ciolacu susține că Statele Unite ale Americii nu au cerut României date despre ancheta penală în cazul fraților Andrew și Tristan Tate.
„SUA nu au făcut vreo solicitare către România cu privire la situația juridică a unor cunoscuți influenceri străini investigați de autoritățile române.
Nu au existat solicitări nici în timpul discuției sau după aceasta!
România și SUA împărtășesc aceleași valori privind drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, a scris liderul de la Palatul Victoria pe contul personal de X/Twitter.
🇺🇸 has not made any requests to 🇷🇴 upon the legal situation of well-known foreign influencers investigated by the Romanian authorities. There were no demands either during the @MAERomania - @RichardGrenell discussion or after it! Romania & USA share the same values regarding the…
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) February 18, 2025
Publicația Financial Times a scris că administrația Trump ar face presiuni în ancheta fraților Tate.
Ministrul român de Externe a confirmat că subiectul a fost invocat într-un scurt dialog avut cu Richard Grenell, trimisul SUA la recenta Conferință de Securitate de la Munchen.
"<<Mă interesează, cum bine știți, soarta fraților Tate>>, mi-a răspuns. Și atât! Apoi, i-am mai cerut o întâlnire pentru că voiam să aflu mai multe despre ce vrea să facă, ce intenții are în raport cu România, dar această întâlnire nu a mai avut loc”, a declarat Emil Hurezeanu într-un interviu pentru portalul G4Media.
Hurezeanu, convocat de Ciolacu
Ministrul de Externe a fost convocat de premier, marți, pentru discuții la Palatul Victoria.
Emil Hurezeanu a reprezentat România, săptămâna trecută, la Conferința de Securitate de la München.
În cadrul evenimentului, vicepreședintele american JD Vance a criticat anularea alegerilor prezidențiale din România.
Opoziția l-a acuzat pe șeful diplomației că a mințit atunci când a susținut că a avut convorbiri cu trimisul special al SUA la conferință, acesta din urmă afirmând că a fost vorba doar de un scurt schimb de replici.
Liderul senatorilor PNL declară că nu se pune, totuși, problema schimbării din funcție a ministrului.
"Cred că zona politicii externe este o zonă delicată și cred că este foarte bine să fim prudenți. În momentul în care preiei totuși un minister, Ministerul de Externe nu e un minister foarte ușor, până în momentul în care anumite lucruri încep să funcționeze, trece un timp, iar acest timp, din păcate, se suprapune pe o situație globală interesantă. Există tot soiul de interese în zona asta și atunci e cât se poate de normal ca să reacționăm în raport de situația factuală cotidiană", a spus Daniel Fenechiu, citat de Radio România Actualități.
În context, premierul a anunțat că a început demersuri pentru a deschide un canal de comunicare cu secretarul de stat american, Marco Rubio.
Uniunea Salvați România a anunțat că va solicita din nou ca ministrul Emil Hurezeanu să vină în Parlament pentru a explica poziția României în noul context internațional.
Într-un comunicat de presă, USR consideră că "interesele de securitate ale României nu trebuie să rămână în continuare apanajul unui grup restrâns de oameni care iau decizii fără să simtă nevoia unei consultări naționale.
Invitația a fost reprogramată pentru săptămâna viitoare la Comisia de politică externă, după ce Emil Hurezeanu a anunțat că nu poate să fie prezent marți în forul legislativ.