Summit dedicat inteligenței artificiale, la Paris
Reuniunea va oferi Franței o platformă globală pentru a-și prezenta ambițiile în domeniul AI.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 10 Februarie 2025, 12:41 • Actualizat: 10 Februarie 2025, 13:12
Lideri politici și din domeniul tehnologiei participă în capitala Franței, începând de luni, la un summit de două zile dedicat inteligenței artificiale (AI).
Găzduită de Grand Palais, un edificiu cu o istorie de 125 de ani, reuniunea aduce la Paris nume mari din tehnologie, precum CEO-ul OpenAI, Sam Altman, și lideri mondiali, inclusiv vicepreședintele SUA, JD Vance.
Deși summitul are mai multe teme prestabilite, unul dintre principalele subiecte de discuție va fi compania chineză DeepSeek, care a zguduit industria lansând un model fundamental, despre care susține că este mai ieftin și mai eficient energetic.
Potrivit Euronews, summitul va oferi Franței o platformă globală pentru a-și prezenta ambițiile în domeniul AI, după ce președintele Emmanuel Macron a declarat, anul trecut, că dorește ca „Orașul Luminilor” să devină „Orașul Inteligenței Artificiale”.
Cine va participa la summitul AI
Printre giganții tehnologici prezenți se numără Sundar Pichai (Google), Dario Amodei (CEO Anthropic), Dr. Fei-Fei Li, supranumită „nașa AI-ului”, unul dintre „părinții AI-ului”, Yann LeCun, și Arthur Mensch, CEO-ul companiei franceze Mistral AI.
Pentru moment, nu este clar dacă Liang Wenfeng, CEO-ul DeepSeek, va participa.
Companii precum Nvidia, Mozilla, IBM și altele vor fi, de asemenea, reprezentate la summit.
În ceea ce privește liderii politici, vor fi prezenți Henna Virkkunen, responsabilă pentru suveranitatea tehnologică a UE, și premierul Indiei, Narendra Modi.
Există și zvonuri că Ding Xuexiang, unul dintre cei mai importanți lideri ai Chinei, ar putea accepta invitația.
Principalele teme de dezbatere
Spre deosebire de AI Safety Summit din Regatul Unit, summitul francez, denumit oficial AI Action Summit, nu va pune accent pe riscurile existențiale ale inteligenței artificiale, au declarat oficialii francezi pentru Euronews Next anul trecut.
În schimb, se va concentra pe oportunitățile oferite de AI, precum tratamentul bolilor sau îmbunătățirea vieții oamenilor.
Temele oficiale includ AI pentru interes public, guvernanța globală a AI, viitorul muncii, inovația și cultura. De asemenea, sustenabilitatea va fi un punct de interes.
Un subiect cheie va fi tehnologia AI open-source, mai ales în urma succesului DeepSeek cu acest model de lucru.
„Cel mai important pentru mine este să nu repetăm greșelile pe care le-am făcut cu rețelele sociale la sfârșitul anilor 2000 și începutul anilor 2010”, a declarat Martin Tisné, trimis special pentru AI de interes public în cadrul AI Action Summit.
„În acest moment avem șansa, într-o piață AI încă fluidă, să pornim de la zero”, a spus el într-o conferință de presă joi.
„Inteligența artificială se află într-un punct de cotitură. Poate merge fie spre modele proprietare, fie spre o abordare deschisă bazată pe modele open-source, ceea ce ar schimba complet dinamica competiției între companii și implicarea societății”, a explicat Martin Tisné.
„Abordarea europeană”
În timp ce lumea urmărește competiția dintre China și SUA, care au investit masiv în dezvoltarea AI într-o cursă globală a inteligenței artificiale, summitul va pune în lumină și calea pe care o va urma Europa.
Potrivit lui Daron Acemoglu, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și laureat al Premiului Nobel pentru Economie, succesul abordării europene în AI va veni prin demonstrație practică, nu doar prin reglementare, ci prin companii care respectă regulile și sunt în avangardă.
„Calea OpenAI sau Anthropic nu este singura posibilă”, a declarat el joi, într-o conferință de presă.
„Există o abordare mai pro-umană, pro-muncitori – mai preocupată de siguranță, confidențialitate și utilitate – fără a concentra toată puterea, datele și resursele de calcul în mâinile câtorva jucători”, a adăugat Daron Acemoglu.
Reglementarea va fi un subiect de discuție important, întrucât primele prevederi ale Actului AI al UE au intrat în vigoare pe 2 februarie. Acestea includ interzicerea sistemelor de scor social, a extragerii materialelor de pe internet sau CCTV pentru baze de date de recunoaștere facială și a manipulării dăunătoare bazate pe AI.
Pe măsură ce normele UE intră treptat în vigoare, începând din august, vor fi impuse obligații de transparență pentru modelele AI dezvoltate de companii precum OpenAI, ceea ce va presupune o mai mare divulgare a datelor utilizate pentru antrenarea acestora.
„Navigarea prin reglementările noastre [în Europa] se simte ca și cum ai încerca să rezolvi un puzzle ale cărui piese se schimbă constant”, a declarat directorul general pentru Amazon Web Services (AWS) Europa.
Tanuja Randery a spus că aceasta este una dintre provocările pe care le întâmpină companiile europene care utilizează AI.
Potrivit unui raport publicat sâmbătă de AWS, aproximativ 3 milioane de companii europene folosesc tehnologia AI.
Cifra este în concordanță cu ambițiile digitale ale Europei, stabilite prin inițiativa Deceniul Digital al Comisiei Europene.
Cu toate acestea, AWS a avertizat că există factori pe care UE trebuie să îi îmbunătățească dacă dorește să profite la maximum de tehnologia AI.
„Problema nu este tehnologia, ci lipsa competențelor digitale”, a concluzionat Tanuja Randery.
Citește și: Sprijinul oferit de UE pentru depășirea crizei energetice, refuzat de Transnistria