Sute de mii de turci, la un protest al opoziției în Istanbul
Declanșate de încarcerarea primarului Ekrem Imamoglu, manifestațiile din ultima perioadă au provocat o reacție represivă a guvernului, criticată dur de organizațiile pentru drepturile omului și condamnată la nivel internațional.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 29 Martie 2025, 20:27 • Actualizat: 29 Martie 2025, 20:49
Sute de mii de turci au participat, sâmbătă, la un amplu protest al opoziției în Istanbul, contestând arestarea primarului orașului.
Încarcerarea lui Ekrem Imamoglu a declanșat cele mai mari demonstrații de stradă din Turcia din ultimul deceniu.
Ozgur Ozel, liderul principalului partid de opoziție (CHP) le-a spus manifestanților că în mulțime sunt 2,2 milioane de oameni, însă AFP nu a putut confirma independent această cifră.
Mitingul din Maltepe, pe partea asiatică a Istanbulului, a avut loc în ajunul sărbătorii Eid al-Fitr, care marchează sfârșitul Ramadanului și începe duminică.
Imamoglu, principalul rival politic al președintelui Erdogan
Considerat de mulți singurul politician turc capabil să-l înfrunte electoral pe președintele Recep Tayyip Erdogan, Ekrem Imamoglu a fost ales candidatul CHP pentru alegerile prezidențiale din 2028 chiar în ziua în care a fost încarcerat.
Sub un cer senin, protestatarii au fost auziți scandând „Oriunde este Taksim, rezistența este peste tot!”, în timp ce traversau Bosforul spre partea asiatică a orașului, potrivit unui corespondent AFP.
Sloganurile făceau referire la celebra Piață Taksim, epicentrul unor proteste de amploare în 2013.
Ozgur Ozel a declarat pentru ziarul francez Le Monde că intenționează să organizeze mitinguri săptămânale în orașele din întreaga Turcie, cu proteste desfășurate, în fiecare miercuri, la Istanbul.
„Credem că arestările se vor diminua de acum înainte”, a spus el, adăugând că este „pregătit să-și asume riscul de a petrece opt până la zece ani în închisoare, dacă va fi necesar. Pentru că, dacă nu oprim această tentativă de lovitură de stat, va însemna sfârșitul urnei de vot.”
Protestele pentru eliberarea lui Ekrem Imamoglu s-au răspândit rapid în întreaga Turcie, iar mulțimi uriașe s-au adunat seara în fața Primăriei Istanbulului, la apelul CHP.
Demonstrațiile s-au transformat adesea în confruntări violente cu forțele de ordine.
Studenți și jurnaliști, arestați de poliția turcă
Deși ultimul astfel de miting a avut loc marți, grupuri de studenți au continuat să protesteze, mulți dintre ei purtând măști, în ciuda represiunii poliției, care a dus la arestarea a aproape 2.000 de persoane.
În Istanbul, cel puțin 511 studenți au fost reținuți, mulți dintre ei în raiduri efectuate în zori, iar 275 au fost încarcerați, a declarat avocatul Ferhat Guzel pentru AFP, menționând că numărul real ar putea fi „mult mai mare”.
Autoritățile au înăsprit, de asemenea, restricțiile asupra presei, arestând 13 jurnaliști turci în 5 zile, deportând un corespondent BBC și reținând un reporter suedez venit la Istanbul pentru a acoperi evenimentele.
Deși 11 jurnaliști au fost eliberați joi, printre care și fotograful AFP Yasin Akgul, doi alții au fost arestați vineri, la fel și avocatul edilului, Mehmet Pehlivan, care ulterior a fost eliberat condiționat.
Jurnalistul suedez Joakim Medin, sosit în Turcia joi pentru a acoperi demonstrațiile, a fost încarcerat vineri, a anunțat publicația Dagens ETC pentru AFP, precizând că acuzațiile nu sunt încă clare.
Potrivit unor informații neconfirmate din presa turcă, gazetarul este acuzat de „insultarea președintelui” și de apartenență la o „organizație teroristă”.
„Știu că aceste acuzații sunt false, 100% false”, a scris pe platforma X redactorul-șef al Dagens ETC, Andreas Gustavsson.
Ministrul suedez de Externe, Maria Malmer Stenergard, a declarat pe rețelele sociale că guvernul de la Stockholm ia în serios arestarea lui .
Autoritățile turce l-au reținut și pe jurnalistul BBC Mark Lowen timp de 17 ore miercuri, înainte de a-l deporta, motivând că reprezenta „o amenințare la adresa ordinii publice”, potrivit BBC.
Direcția de comunicații a Turciei a justificat deportarea prin „lipsa unei acreditări” oficiale.
Baris Altintas, co-director al organizației legale MLSA, care asistă juridic mulți dintre cei reținuți, a declarat pentru AFP că autoritățile „par foarte hotărâte să limiteze acoperirea mediatică a protestelor”.
„Ne temem că această represiune împotriva presei nu doar că va continua, ci se va și intensifica”, a conchis el.
Citește și: Danemarca reacționează după acuzațiile vicepreședintelui SUA despre securitatea Groenlandei