Turcia: Google, amendat cu aproape 15.000.000 de dolari
Această amendă vine după ce Google a primit o sancțiune și în Franța, în luna martie.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 10 Iunie 2024, 14:44 • Actualizat: 10 Iunie 2024, 14:43
Autoritatea pentru concurenţă din Turcia a decis să amendeze Google cu aproape 15.000.000 de dolari, pentru că nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile legate de căutările de hoteluri. Anunțul a fost făcut luni, 10 iunie, de oficialii de la Ankara.
Concret, amenda în valoare de aproximativ 482 milioane de lire turceşti - sumă echivalentă cu 14,85 milioane de dolari, a fost impusă pentru că Google nu a remediat temerile exprimate de consiliul Autorităţii privind concurenţa cu motoarele locale de căutare, potrivit Agerpres.
Google, amendat în Franța
Această amendă vine după ce Google a primit o sancțiune și în Franța, în luna martie. Atunci, amenda a fost de 250 de milioane de euro și a fost stabilită pentru încălcarea acordului de proprietate intelectuală.
Concret, Google a fost amendat cu 250 de milioane de euro de către autoritățile franceze de reglementare pentru încălcarea unui acord privind plata companiilor media pentru reproducerea conținutului lor online.
Autoritatea de supraveghere a concurenței din Franța a transmis atunci că a amendat compania americană de tehnologie pentru încălcări legate de normele de proprietate intelectuală legate de editorii de presă. Autoritatea de reglementare a menționat, de asemenea, preocupări legate de serviciul de inteligență artificială al Google.
Autoritatea pentru concurență a declarat că robotul de chat Bard, care funcționează cu inteligență artificială și care a fost redenumit între timp Gemini, a fost antrenat folosind conținut de la editori și agenții de știri fără a le notifica, potrivit The Guardian.
Aceasta a precizat că amenda a fost pentru „nerespectarea angajamentelor asumate în 2022” și a acuzat Google că nu a negociat cu „bună credință” cu editorii de știri cu privire la cât de mult să îi compenseze pentru folosirea conținutului lor.
Google s-a angajat să nu conteste faptele în cadrul procedurii de soluționare, a precizat organismul de supraveghere, adăugând că societatea a propus, de asemenea, o serie de măsuri pentru a remedia anumite deficiențe.
Franța se luptă de mulți ani pentru a proteja drepturile de publicare și veniturile presei și agențiilor de știri împotriva a ceea ce a numit dominația unor companii tehnologice puternice care distribuie conținut de știri sau afișează știri în căutările pe internet.
Citește și: Google va șterge istoricul locațiilor vizitate de utilizatori