TURCIA: Președintele Erdogan acuză opoziția de "tulburarea liniștii cetățenilor noștri"
Autoritățile susțin că manifestanții au „abuzat” de dreptul la protest și avertizează că "teroarea străzilor" nu va fi tolerată.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 24 Martie 2025, 22:51 • Actualizat: 24 Martie 2025, 23:08
Articolul a fost actualizat cu detalii și declarații suplimentare
Președintele turc Recep Erdogan a acuzat, luni seară, politicienii din opoziție de "tulburarea liniștii cetățenilor".
Potrivit liderului de la Ankara, aceștia sunt responsabili pentru "rănirea ofițerilor noștri de poliție în atacurile vandalilor, spargerea vitrinelor comercianților noștri și deteriorarea proprietății publice".
"În loc să răspundă acuzațiilor de corupție, jaf, mită și extorcare, au făcut cele mai josnice și ilegale declarații din istoria noastră politică în ultimele cinci zile", a continuat el, cerându-le contestatarilor săi să oprească protestele.
"Cred că, dacă [opoziția] mai are vreun respect, se va rușina de răul pe care l-a făcut țării", a insistat Recep Erdogan.
Agenția de știri Reuters îl citează, de asemenea, spunând că opoziției "nu i se poate încredința sarcina de a conduce statul, cu atât mai puțin municipalitățile".
Pentru context, cele 5 cele mai mari orașe din Turcia sunt conduse de primari din Partidul Republican al Poporului (CHP) - inclusiv Istanbulul, condus de Ekrem Imamoglu, edil a cărui arestare și reținere au declanșat acest val de tulburări.
Guvernul Turciei a anunțat, luni, că 1.133 de persoane au fost arestate în cele 5 zile de proteste de stradă.
Revoltele s-au extins în întreaga țară, relatează BBC.
Autoritățile susțin că manifestanții au „abuzat” de dreptul la protest și avertizează că "teroarea străzilor" nu va fi tolerată.
Demonstrațiile au început, miercurea trecută, după ce primarul Istanbulului – un adversar al președintelui Recep Erdogan – a fost reținut sub acuzația de corupție.
Ekrem Imamoglu susține că acuzațiile sunt motivate politic, lucru pe care regimul de la Ankara îl neagă.
Alegerile prezidențiale din Turcia sunt programate abia în 2028.
Luni, Ekrem Imamoglu a fost confirmat drept candidat al partidului său, în urma unui vot simbolic.
Edilul a petrecut noaptea de duminică în închisoare și urmează să fie judecat.
Arestarea sa a mobilizat turcii care se simt oprimați de Recep Erdogan, comentează BBC.
Cum a devenit Erdogan cel mai puternic lider al Turciei moderne
Începând din 2003, Recep Erdogan a deținut trei mandate ca prim-ministru, prezidând o perioadă de creștere economică constantă și câștigând laude la nivel internațional ca reformator. Încă din acea perioadă, criticii au avertizat că devine din ce în ce mai autocratic.
În 2013, protestatarii au ieșit în stradă, parțial din cauza planurilor guvernului său de a transforma un parc mult iubit din centrul Istanbulului, dar și ca o provocare la adresa unui regim mai autoritar. Recep Erdogan i-a calificat pe protestatari drept "capulcu" (plebe).
Împiedicat să candideze din nou pentru funcția de prim-ministru, în 2014 a candidat pentru funcția în mare parte ceremonială de președinte în alegeri directe fără precedent și a câștigat.
După ce a supraviețuit unei tentative de lovitură de stat în 2016, și-a transformat președinția într-o funcție executivă din ce în ce mai puternică și a reprimat oponenții și disidența.
Apoi, a câștigat la limită un referendum în 2017, acordându-i puteri prezidențiale ample, inclusiv dreptul de a impune stare de urgență și de a numi înalți funcționari publici, precum și de a interveni în sistemul de justiție.
Înaintea alegerilor din 2023, Recep Erdogan a căutat să își consolideze credibilitatea în rândul alegătorilor naționaliști și conservatori, acuzând Occidentul că acționează împotriva lui.
Citește și: Casa Albă confirmă că un jurnalist a primit în mod eronat informaţii militare clasificate