TURCIA: Proteste violente după încarcerarea principalului rival al președintelui Erdogan
Poliția a folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și spray cu piper pentru a dispersa manifestațiile.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 24 Martie 2025, 08:12 • Actualizat: 24 Martie 2025, 08:25
Zeci de mii de protestatari au luat parte la demonstrații în toată Turcia, duminică, după ce principalul rival al președintelui Recep Tayyip Erdogan a fost încarcerat.
Primar al metropolei Istanbul, Ekrem Imamoglu este acuzat de corupție, relatează BBC.
Edilul urma să fie desemnat candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP) la alegerile prezidențiale din 2028, într-un vot programat duminică.
Ca răspuns la arestarea sa, duminică seară a avut loc o escaladare a celor mai grave tulburări din ultimul deceniu în Turcia.
Protestatarii au fost dispersați cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
Ekrem Imamoglu susține că acuzațiile formulate împotriva sa sunt motivate politic.
Președintele Recep Erdogan a condamnat protestele și a acuzat CHP că încearcă să „tulbure pacea și să polarizeze poporul”.
„Nedreptatea” a stârnit furie națională
Mulțimi uriașe s-au adunat în fața primăriei din Istanbul pentru a cincea noapte consecutivă, fluturând drapele și scandând în fața cordoanelor de polițiști echipați pentru intervenții speciale.
Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă și spray cu piper pentru a dispersa protestatarii.
Soția lui Imamoglu, Dilek Kaya Imamoglu, a vorbit în fața mulțimii, spunând că „nedreptatea” suferită de soțul ei a „atins fiecare conștiință”.
Demonstrațiile din aceste zile sunt cele mai ample de la protestele din 2013 din Piața Gezi, când manifestațiile au izbucnit din cauza demolării unui parc din Istanbul.
Potrivit agenției franceze AFP, proteste au avut loc în cel puțin 55 din cele 81 de provincii ale Turciei, ceea ce înseamnă peste două treimi din țară.
Imamoglu a fost unul dintre cei peste 100 de oameni, inclusiv politicieni, jurnaliști și oameni de afaceri, arestați miercuri în cadrul unei anchete de corupție.
Duminică, el a fost oficial acuzat de „formarea și conducerea unei organizații criminale, luare de mită, extorcare, înregistrarea ilegală a datelor personale și trucarea unei licitații”.
Edilul fost plasat în arest preventiv, iar AFP și presa turcă au raportat că a fost transferat într-o închisoare din Silivri.
De asemenea, Ministerul de Interne al Turciei a anunțat suspendarea sa din funcția de primar al Istanbulului.
Un vot simbolic pentru democrație
Ekrem Imamoglu a criticat arestarea sa, numind-o „o pată neagră pe democrația noastră”, și a cerut cetățenilor să se alăture protestelor și să participe la votul de duminică.
Într-un mesaj transmis prin avocații săi pe X, primarul a mulțumit protestatarilor și a afirmat că votul a arătat că Turcia „s-a săturat” de Erdogan.
Arestarea opozantului nu îl împiedică să candideze la alegerile prezidențiale, însă o eventuală condamnare l-ar putea descalifica.
CHP a declarat că aproape 15 milioane de persoane au votat duminică într-un scrutin simbolic. Dintre acestea, 1,6 milioane de voturi au venit de la membri de partid, în timp ce restul au fost exprimate de persoane care au dorit să își arate solidaritatea cu Imamoglu.
BBC nu a putut verifica în mod independent aceste cifre.
Într-un mesaj pe X, soția lui Ekrem Imamoglu a distribuit imagini cu ea votând și a îndemnat cetățenii să voteze „pentru democrație, justiție și viitor”.
Tensiuni și represiune în Turcia lui Erdogan
Protestele au continuat pe timpul nopții, iar forțele de ordine au intrat în confruntări violente cu manifestanții. Peste 700 de persoane au fost arestate de la începutul protestelor, potrivit autorităților turce.
O tânără de 20 de ani, prezentă la protestele din Istanbul, a declarat pentru BBC: „Nu sunt aici pentru motive politice sau pentru că susțin opoziția. Sunt aici pentru dreptate și libertate. Noi, turcii, nu putem accepta asta.”
O altă femeie, care și-a adus fiul de 11 ani la proteste, a spus că vrea să-l implice pentru că este îngrijorată pentru viitorul său. „Este din ce în ce mai greu să trăiești în Turcia. Nu ne putem controla viețile, nu putem alege pe cine vrem și nu există justiție reală aici”, a punctat aceasta.
Candidatura lui Imamoglu, în pericol?
În paralel, Universitatea din Istanbul a anunțat, marți, că îi retrage diploma primarului, invocând „nereguli”. Dacă această decizie va fi menținută, candidatura sa la președinție ar putea fi blocată, deoarece constituția turcă prevede că președinții trebuie să aibă studii superioare.
Avocații lui Ekrem Imamoglu au declarat că vor contesta decizia la Curtea Constituțională și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Consiliul Electoral Suprem va decide dacă primarul rămâne eligibil pentru a candida la prezidențiale.
Între timp, procurorii vor să îl acuze și de „sprijinirea unei organizații teroriste armate”, dar instanța a decis că acest cap de acuzare nu este necesar în acest moment.
Partidul CHP a avut o alianță de facto cu Partidul Poporului pentru Egalitate și Democrație (DEM) în alegerile locale de anul trecut. DEM este acuzat de legături cu PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), considerat grup terorist în Turcia, UE, Marea Britanie și SUA.
PKK a anunțat un armistițiu la începutul lunii martie, după un conflict de peste 40 de ani cu statul turc.
Reacții internaționale la criza din Turcia
Între timp, platforma X a anunțat că a fost obligată de autorități să blocheze peste 700 de conturi, inclusiv ale unor politicieni și jurnaliști.
„Această măsură nu este doar ilegală, ci împiedică milioane de utilizatori turci să aibă acces la știri și dezbateri politice în țara lor”, a declarat departamentul Global Government Affairs al X.
Citește și: Noul premier al Canadei convoacă alegeri anticipate