Turcia, Rusia și Iranul condamnă atacurile americano-britanice asupra Yemenului
Kremlinul a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Publicat: 12 Ianuarie 2024, 17:27 • Actualizat: 12 Ianuarie 2024, 19:09
Turcia, Rusia și Iranul, un susținător critic al mișcării Houthi, au condamnat atacurile aeriene americano-britanice asupra Yemenului, relatează BBC, citat de Rador Radio România.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat SUA și Marea Britanie că ar încerca să tranforme Marea Roșie într-o "baie de sânge".
La rândul său, Kremlinul a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.
Purtătorul de cuvânt al administrației ruse, Dmitri Peskov, a declarat că atacurile au fost o încălcare a legislației internaționale.
Iranul a condamnat loviturile, avertizând că acestea vor alimenta "insecuritatea şi instabilitatea" în regiune, transmite Reuters, citând media de stat de la Teheran.
"Condamnăm cu putere atacurile militare întreprinse în această dimineaţă de către Statele Unite şi Regatul Unit asupra câtorva oraşe în Yemen. Aceste atacuri sunt o încălcare clară a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Yemenului şi o încălcare a dreptului internaţional", a declarat Nasser Kannani, purtător de cuvânt al diplomației iraniene.
| Citește și: SUA și Marea Britanie au lovit ținte ale rebelilor houthi din Yemen
"Agresiunea americană confirmă încă o dată faptul că Statele Unite sunt un partener deplin în tragediile şi masacrele comise de inamicul sionist în Gaza şi în regiune", a transmis, la rândul său, puternica grupare libaneză Hezbollah.
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a transmis, vineri, că Iranul trebuie să facă uz de influenţa sa pentru a-i ţine sub control pe rebelii houthi din Yemen, care sunt susţinuţi, aprovizionaţi şi echipaţi de Teheran.
| Citește și: Rebelii Houthi ameninţă cu represalii
De la declanşarea războiului din Gaza între Israel şi mişcarea palestiniană islamistă Hamas, în octombrie 2023, rebelii houthi susţinuţi de Iran au atacat în repetate rânduri în Marea Roşie nave cu presupuse legături cu Israelul, amintește Agerpres, citând DPA.
Companiile maritime importante evită tot mai mult această rută, ceea ce le obligă să ocolească pe o rută mult mai lungă şi mai costisitoare în jurul Africii de Sud.
Drept răspuns, SUA, Regatul Unit şi alte state occidentale aliate au lansat lovituri aeriene asupra mai multor poziţii ale rebelilor houthi în Yemen, la primele ore ale zilei de vineri.
Purtătorul de cuvânt al NATO a calificat aceste lovituri drept defensive şi menite să apere liberarea de navigaţie pe una dintre cele mai importante rute maritime din lume.
Cotaţia barilului de petrol a crescut cu peste 2%, vineri dimineaţa, după loviturile lansate de Statele Unite şi Regatul Unit asupra mai multor ţinte din Yemen, fiind vizate radare şi infrastructură de drone şi rachete din zona strategică Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabică de Africa.
Rebelii houthi controlează o mare parte a Yemenului.
Joi, Iranul a sechestrat un petrolier în zona Golfului Oman, drept represalii faţă de "furtul" de către SUA al unei importante încărcături de petrol transportată de aceeaşi navă anul trecut.
Vasul se afla în apropierea strâmtorii Ormuz, între Oman şi Iran, situație care îi îngrijorează pe experți.