Turiștii români vor putea călători în Turcia doar cu buletinul
Potrivit documentului, publicat marţi în Monitorul Oficial turc, turiștilor români li se va acorda scutire de viză pentru călătorii şi permise de tranzit în Turcia cu un timp de şedere de maxim 90 de zile la fiecare 180 de zile.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 21 Mai 2024, 12:33 • Actualizat: 21 Mai 2024, 12:41
Cetăţenii români vor putea călători în Turcia în baza cărţii de identitate pe o perioadă de cel mult 3 luni, potrivit unui decret semnat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.
Potrivit documentului, publicat marţi în Monitorul Oficial turc și consultat de Agerpres, turiștilor români li se va acorda scutire de viză pentru călătorii şi permise de tranzit în Turcia cu un timp de şedere de maxim 90 de zile la fiecare 180 de zile.
Premierul Marcel Ciolacu și o delegație a guvernului de la București efectuează, marţi, o vizită oficială la Ankara.
Turcia este cel mai important partener comercial al țării noastre din afara UE, iar autoritățile române și-au propus să sporească valoarea schimburilor comerciale la 15 miliarde de dolari.
"Valențe politice sporite relației bilaterale"
„Astăzi este un moment important, un moment-cheie de la stabilirea Parteneriatului strategic dintre România și Turcia în decembrie 2011, care atribuie valențe politice sporite relației bilaterale, exact prin operaționalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, sub coordonarea primului ministru român și președintelui Republicii Turcia.
Deci, practic, astăzi avem o primă ședință comună de Guvern. La începutul acestei reuniuni a Consiliului de Cooperare Strategică, premierul român împreună cu președintele Republicii Turcia vor semna declarația politică comună pentru înființarea acestui Consiliu de Cooperare Strategică la Nivel Înalt ce este extrem de important, pentru că Turcia pentru România este un vecin, un partener important nu numai în planul economic, dar și în ceea ce privește aspectele securitare, suntem aliați în NATO şi avem foarte multe obiective comune", a declarat ministrul de Externe, Luminița Odobescu, în rubrica Apel matinal de la Radio România Actualități.
"Practic, prin acest Consiliu de Cooperare Strategică la Nivel Înalt urmărim să avem un cadru al dialogului regulat între cele două guverne și, respectiv, între miniștri; de asemenea, să sistematizăm domeniile prioritare de cooperare - și aici vorbim de energie, de infrastructură, apărare, securitate, turism, dar și de implementarea mai rapidă, urmare a acestor decizii politice, a liniilor de acțiune convenite în cadrul acestui conflict de cooperare”, a adăugat Luminița Obobescu.
Citește și: Ediția estivală a programului "Litoralul pentru toți", între 31 mai și 20 iunie