Ucraina și Polonia convin exhumarea victimelor masacrului de la Volînia
Uciderea a aproximativ 100.000 de civili polonezi de către o forță paramilitară ucraineană, în 1943, a afectat mult timp relațiile diplomatice dintre cei doi aliați.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 11 Ianuarie 2025, 15:28 • Actualizat: 11 Ianuarie 2025, 15:44
Ucraina și Polonia au convenit exhumarea unor victime ale ale masacrului de la Volînia.
"În sfârșit, un progres. S-a luat o decizie privind primele exhumări ale victimelor poloneze ale UPA. Aș dori să le mulțumesc miniștrilor culturii din Polonia și Ucraina pentru buna lor cooperare. Așteptăm decizii ulterioare”, a scris premierul Poloniei, Donald Tusk, pe platforma X.
În 1943, Armata Insurgentă Ucraineană (UPA) a comis o serie de masacre în regiunile Volînia și Galiția de Est, care pe atunci erau sub ocupație germană, ducând la moartea a aproximativ 100.000 de civili polonezi, amintește Euronews.
De asemenea, persoane din alte etnii au fost ucise, inclusiv armeni, evrei, ruși, cehi și georgieni, potrivit istoricilor.
UPA era o forță paramilitară etnic ucraineană, care a colaborat cu Germania nazistă.
Tragedia a fost mult timp un motiv de dispută între cele două țări, cauzând fricțiuni între aliați.
În timp ce Polonia recunoaște oficial masacrul drept genocid, Ucraina contestă această caracterizare, considerându-l un conflict în care ambele părți au fost responsabile.
Oficialii ucraineni au declarat că atât UPA, cât și Organizația Naționaliștilor Ucraineni (OUN) au făcut parte din rezistența împotriva Uniunii Sovietice comuniste.
Mulți polonezi au pledat pentru exhumarea celor aproximativ 55.000 de victime poloneze și 10.000 de victime evreiești care, potrivit Institutului Polonez de Memorie Națională (IPN), „încă zac în gropi comune în Volhynia, așteptând să fie găsite, exhumate și îngropate”.
În iunie anul trecut, vicepremierul Poloniei, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat într-un interviu pentru postul Polsat că „Ucraina nu va adera la Uniunea Europeană dacă problema Volînia nu este rezolvată.”
„Dorim ca Ucraina să se dezvolte, dar nu putem lăsa nesupravegheată o rană care nu s-a vindecat”, a spus el în interviu. „Problemele legate de genocidul din Volhynia rămân nerezolvate.”
Săptămâna aceasta, un candidat prezidențial susținut de partidul conservator de opoziție Lege și Justiție (PiS) a făcut o declarație similară.
„În prezent, nu îmi pot imagina Ucraina nici în Uniunea Europeană, nici în NATO, până când nu sunt rezolvate probleme importante de ordin civilizațional pentru Polonia”, a spus Karol Nawrocki, care este în prezent șeful Institutului Polonez de Memorie Națională.
IPN este un organism de cercetare de stat responsabil de investigarea și arhivarea crimelor împotriva Poloniei care au fost comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în perioada comunistă care a urmat.
„O țară care nu este capabilă să dea socoteală pentru o crimă foarte brutală împotriva a 120.000 de vecini nu poate face parte din alianțe internaționale”, a adăugat Karol Nawrocki.
Răspunzând anunțului făcut de Donald Tusk pe X, acesta a declarat că, dacă se confirmă, știrea exhumărilor este „o veste excelentă”. „Noi (IPN) am fost complet pregătiți și determinați de ani de zile”, a spus el. „Așteptăm informații oficiale și ne apucăm să ne îndeplinim obligațiile față de Polonia”, a punctat Karol Nawrocki.
În 2017, Ucraina a emis o interdicție privind căutarea și exhumarea victimelor poloneze pe teritoriul său, ca reacție la demolarea unui monument al UPA din Hruszowice, Polonia.
De atunci, s-au făcut eforturi din partea ambelor țări pentru a ameliora aceste tensiuni și a depăși traumele istorice.
În iulie 2023, președinții Andrzej Duda și Volodimir Zelenski au fost împreună la cea de-a 80-a comemorare a masacrelor, în cadrul unei slujbe comemorative în Lutsk, în nord-vestul Ucrainei.
În timpul ceremoniei, cei doi lideri au mers împreună, recunoscând trauma comună din regiune.
Cu toate acestea, într-un sondaj de opinie realizat de Centrul Mieroszewski, procentul ucrainenilor care au o părere bună despre polonezi a scăzut de la 67% la 44,5% în ultimul an.
Întrebați despre cauzele disputelor dintre cele două țări, 26% au indicat criza cerealelor și blocadele de la graniță, în timp ce 19% au menționat tensiunile persistente legate de masacrele din Volînia.
Oficialii din ambele țări speră că un acord oficial privind exhumările vor ajuta la reducerea tensiunilor și la încheierea relațiilor tensionate.
„Ne respectăm reciproc și împreună facem față imperialismului rus”, a scris ministrul ucrainean de Externe pe X, după anunțul lui Donald Tusk. „Orice acord în relațiile UA-PL este o lovitură pentru Moscova”, consideră Andrii Sybiha.
Citește și: Victimele musulmane ale masacrului de la Srebreniţa, comemorate