Ucraina și Rusia fac cel mai mare schimb de prizonieri de până acum | VIDEO
Ambele părți au returnat câte 270 de militari și 120 de civili la granița Ucrainei cu Belarus, ca parte a singurei înțelegeri încheiate în urma unor discuții directe la Istanbul, în urmă cu o săptămână.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 23 Mai 2025, 18:30 • Actualizat: 23 Mai 2025, 19:26
Rusia și Ucraina au predat fiecare câte 390 de soldați și civili, în cel mai amplu schimb de prizonieri de la începutul invaziei ruse pe scară largă din 2022.
BBC relatează că ambele părți au returnat câte 270 de militari și 120 de civili la granița Ucrainei cu Belarus, ca parte a singurei înțelegeri încheiate în urma unor discuții directe la Istanbul, în urmă cu o săptămână.
Cele două state au convenit schimbul a 1.000 de prizonieri și au confirmat că vor urma și altele în zilele următoare.
Deși au avut loc zeci de schimburi mai mici, niciun alt transfer nu a inclus atât de mulți civili.
Ministerul rus al Apărării a declarat că printre cei eliberați se află atât soldați, cât și civili capturați de forțele ucrainene în regiunea rusă de graniță Kursk, în timpul ofensivei lansate de Kiev în ultimele luni.
Aceștia se aflau în prezent pe teritoriul Belarusului și urmau să fie duși în Rusia pentru controale medicale și tratament.
„Ne aducem oamenii acasă”, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe rețelele sociale. „Verificăm fiecare nume, fiecare detaliu despre fiecare persoană”, a adăugat el.
Biroul ucrainean pentru prizonierii de război a transmis că cei 270 de soldați ucraineni eliberați au luptat în regiuni din estul și nordul țării, de la Kiev, Cernihiv și Sumî, până la Donețk, Harkov și Herson. Trei dintre cei 390 eliberați vineri erau femei, a adăugat sursa.
Președintele american Donald Trump a transmis anterior felicitări pe platforma sa, Truth Social, afirmând că schimbul a fost „complet”, sugerând că „acest lucru ar putea duce la ceva mare???”.
Familii ale soldaților ucraineni deținuți de Rusia s-au adunat în nordul Ucrainei, vineri, sperând că fiii și soții lor s-ar putea număra printre cei eliberați.
Natalia, a cărei fiu, Ielizar, a fost capturat în timpul bătăliei pentru orașul Severodonețk, în urmă cu trei ani, a declarat pentru BBC că are încredere că se va întoarce, dar nu știe când.
Olga a spus că, de când fiul ei, Valerii, a fost capturat împreună cu alți cinci soldați în est, viața ei s-a oprit, pentru că nu știe dacă mai este în viață. „Au fost capturați acum două luni, în Luhansk. Au dispărut într-un sat”, a povestit femeia.
Schimbul de prizonieri a fost convenit în Turcia acum o săptămână, când delegații de nivel inferior din Ucraina și Rusia s-au întâlnit față în față pentru prima dată din martie 2022, chiar dacă întâlnirea a durat doar două ore și nu a dus la niciun progres către un armistițiu.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că va avea loc o a doua rundă de discuții, în care Moscova va înmâna un „memorandum” părții ucrainene.
La începutul acestei săptămâni, Donald Trump afirma că Rusia și Ucraina vor începe „imediat” negocieri pentru un armistițiu și sfârșitul războiului, după un apel telefonic de două ore cu președintele rus Vladimir Putin.
De atunci, Volodimir Zelenski l-a acuzat pe omologul rus că „încearcă să câștige timp” pentru a continua războiul.
Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a susținut propunerea lui Donald Trump ca Vaticanul să medieze negocierile pentru un armistițiu, însă Serghei Lavrov a declarat că aceasta „nu este o opțiune prea realistă”.
Șeful diplomației ruse a repetat o afirmație nefondată potrivit căreia Zelenski nu ar fi un lider legitim și a sugerat că ar trebui organizate noi alegeri înainte de semnarea unui eventual acord de pace.
Întrebat dacă Rusia este pregătită să semneze un acord, Seghei Lavrov a spus: „Mai întâi trebuie să avem un acord. Și când va fi convenit, vom decide. Dar, după cum a spus de multe ori președintele Putin, Zelenski nu are legitimitate.”
Potrivit lui, după finalizarea unui acord, Rusia va „vedea cine, dintre cei aflați la putere în Ucraina, are legitimitate”.
„Sarcina-cheie acum este să pregătim un acord de pace care să fie fiabil și să ofere o pace stabilă, echitabilă și pe termen lung, fără a crea amenințări la adresa securității nimănui. În cazul nostru, ne preocupă securitatea Rusiei”, a subliniat Seghei Lavrov.