Uniunea Națională a Barourilor din România avertizează asupra unui nou tip de fraudă cibernetică
Prădătorii cibernetici se folosesc de datele personale ale avocaților.

Publicat: 15 Aprilie 2025, 16:48 • Actualizat: 15 Aprilie 2025, 16:48
O nouă metodă de înșelăciune ce implică furtul de identitate al avocaților, în special în mediul digital, capătă amploare, avertizează Uniunea Națională a Barourilor din România.
Într-un caz recent, infractorii au folosit fotografia de profil şi prenumele unui avocat pentru a crea un cont fals de WhatsApp, prin intermediul căruia au fost contactate persoane din cercul de cunoscuţi al acestuia, fiind solicitate diverse sume de bani.
Conform Radio România Actualități, numărul de telefon în cauză a fost monitorizat în urma depistării tentativei de fraudă.
În urma monitorizării numărului de telefon, s-a depistat că infractorul a continuat să-şi schimbe identitatea prin folosirea succesivă a imaginilor ce aparțineau altor trei persoane, dintre care una este, de asemenea, un avocat.
Recomandări din partea UNB
Prădătorii se folosesc de date publice disponibile online, precum fotografii de profil, prenume sau informații personale regăsite pe rețelele sociale sau pe site-urile profesionale, pentru a crea conturi false, credibile și a induce în eroare interlocutorii.
Cetățenii sunt sfătuiți de Uniunea Națională a Barourilor să nu dea curs solicitărilor de bani primite în cadrul aplicaţiilor de mesagerie, fără o verificare directă şi telefonică a identităţii persoanei.
De asemenea, instituția recomandă cetățenilor să raporteze imediat orice astfel de tentativă de fraudă către autorităţi şi organizaţiile profesionale din care face parte specialistul vizat.
Totodată, UNB recomandă avocaților să verifice periodic dacă identitatea lor este folosită fraudulos în mediul online şi să-şi informeze colegii în cazul apariţiei unor suspiciuni.
Citește și: Fraudă de peste 5 milioane de lei, descoperită în comerţul cu piese auto