Victimele atacului Hamas asupra Israelului, comemorate la Templul Coral din Bucureşti
În cadrul evenimentului solemn, organizată de Ambasada Statului Israel şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, au fost rostite rugăciuni, acompaniate de momente orchestrale.
Publicat: 07 Octombrie 2024, 23:57 • Actualizat: 08 Octombrie 2024, 08:06
O ceremonie de comemorare a victimelor atacului Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie 2023, au comemorate la Templul Coral din București.
În cadrul evenimentului solemn, organizată de Ambasada Statului Israel şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, au fost rostite rugăciuni, acompaniate de momente orchestrale.
Cei prezenți au ținut în mâini garoafe galbene.
Organizatorii i-au invitat să țină discursuri pe ambasadorii Israelului - Lior Ben Dor, Germaniei - Peer Gebauer, pe preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreeşti din România - Silviu Vexler, pe Simona Steinbrecher - mama ostasticei Doron şi pe Yael Peri-Solomon - membră a unui kibuţ aflat la graniţa cu Gaza, invadat acum un an de teroriştii Hamas.
"Ceea ce s-a întâmplat acum un an a sfâşiat lumea în ansamblul său şi poate că cel mai trist lucru este că la un an distanţă durerea nu s-a stins cu nimic. Lucrurile nu au devenit mai simple. Am văzut, în schimb, şi trebuie să spun cu o mare tristeţe, că lumea internaţională a înţeles prea puţin din ceea ce s-a întâmplat atunci, care este impactul. Această comemorare nu este doar despre ce s-a întâmplat în 7 octombrie, este - în primul rând - despre dorinţa noastră de a vedea ostaticii reîntorşi în siguranţă, de a înţelege atacul împotriva lumii civilizate pe care, în primul rând, organizaţia teroristă Hamas, susţinută de Iran, au dat-o, este despre necesitatea ca întreaga lume să înţeleagă pericolul terorismului palestinian în ansamblul său", a declarat Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
"[Este] foarte greu ... Eu tot timpul ţin minte faţa ei când ne-a arătat Hamas un film, în ziua 107. Nu dorm şi tot timpul văd în ochii mei faţa ei. Şi noi am văzut şase care au venit înapoi", a mărturisit Simona Steinbrecher, mama unei ostatice.
La ceremonie, prim-rabinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Rafael Shaffer, şi rabinul Naftali Deutsch au rostit rugăciuni, au fost momente muzicale orchestrale, iar ceremonia s-a încheiat cu imnurile statelor România şi Israel.
Citește și: După un an de război în Orientul Mijlociu, România reiterează necesitatea protecţiei civililor