Victor Negrescu, despre aderarea deplină a României la Schengen: „Austria nu a mai fost atât de vocală”
„Au trecut aceste alegeri parlamentare din Austria care păreau să blocheze România”, a spus Victor Negrescu.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 10 Octombrie 2024, 11:32 • Actualizat: 10 Octombrie 2024, 11:32
Vicepreşedintele Parlamentului European, eurodeputatul Victor Negrescu, invitat la „Apel matinal” de la Radio România Actualități joi, 10 octombrie, a declarat că Austria nu a mai fost atât de vocală în ultima vreme cu privire la aderarea deplină a României la Spațiul Schengen și a explicat că pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un efort comun.
Preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene va prezenta situaţia aplicării integrale a convenţiei Schengen în România şi Bulgaria, joi, 10 octombrie, la reuniunea miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne.
Miniştrii de Interne vor face un bilanţ, iar discuţia se va axa pe prioritatea legată de creşterea rezilienţei frontierelor externe.
Consiliul UE a decis la finalul anului trecut ca România și Bulgaria să adere la Schengen cu frontierele aeriene și maritime, începând din 31 martie. Însă, pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre interne cu cele două state este nevoie de o altă decizie, ce poate fi luată în orice format.
„Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne de astăzi este important, pentru că preşedinţia ungară, dar şi Comisia Europeană vor prezenta rezultatele obţinute de România şi Bulgaria, rezultate bune, şi vor face un tur de masă. Practic, toate statele se vor exprima cu privire la aceste rezultate. Şi în contextul acesta sperăm să nu mai existe acea opoziţie a Austriei la fel de dură şi să nu apară alte state care eventual să ridice semne de întrebare.
Dacă se va întâmpla lucrul ăsta, dacă va fi o discuţie bună, constructivă - şi eu cred că se va întâmpla lucrul acesta - atunci putem să insistăm pentru a avea un aviz pozitiv pentru aderarea României pe cale terestră la Spaţiul Schengen până la finalul anului şi acel aviz, cel mai probabil, se va da la nivel tehnic, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, pentru a evita o politizare exacerbată a acestui subiect de importanţă majoră pentru România.”, a spus Victor Negrescu.
Victor Negrescu: „Austria nu a mai fost atât de vocală”
De asemenea, Victor Negrescu a spus că în ultima vreme, Austria, care s-a opus aderării României la Spațiul Schengen, nu a mai fost atât de vocală.
„Sunt contacte la nivel înalt între Guvernul României şi Guvernul austriac, între premierul României şi cancelarul Nehammer. Eu m-am ocupat, în coordonare cu premierul României, de relaţia cu Bruxellesul. Ministerul Interne, Ministerul Afaceri Externe, toată lumea a fost implicat în acest proces.
Chiar săptămâna aceasta m-am întâlnit inclusiv cu comisarul desemnat de Austria pentru a ocupa portofoliul de Afaceri Interne, adică portofoliul Schengen oarecum, şi a fost o discuţie constructivă şi, mai mult decât atât, acum că au trecut aceste alegeri parlamentare din Austria care păreau să blocheze România, nu mai există nici măcar acest argument politic, că eventual intrarea României în Spaţiul Schengen ar conduce la un boost electoral pentru partidul populist din Austria.
Partidul populist din Austria a câştigat alegerile parlamentare chiar dacă România nu era în Spaţiul Schengen. Deci, în contextul acesta, acest moment post-electoral poate fi de folos pentru noi.
Vă reamintesc că anul trecut, de exemplu, când am primit acel prim aviz de intrare pe cale aeriană şi maritimă, Olanda, de exemplu, avea un guvern interimar, se afla într-o zonă neclară, fără o majoritate stabilă, şi Olanda atunci a sprijinit România. La fel şi acum, se poate întâmpla la fel.
Mai e nevoie să fim în contact cu partenerii noştri, o să oferim informaţii suplimentare şi în sensul acesta sper ca lucrurile să se clarifice cât se poate de rapid.”, a mai spus Victor Negrescu la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Eurodeputatul a precizat că pentru aderarea deplină a României la Spațiul Schengen nu este nevoie doar de efortul țării, ci de un efort comun, alături de Comisia Europeană, împreună cu preşedinţia în exerciţiu, „pentru că trebuie să evităm orice risc”.
Vicepreşedintele Parlamentului European a adăugat că este nevoie ca Spaţiul Schengen să devină unul mai funcţional și că au fost două dezbateri în plenul Parlamentului European pe această temă: una despre controalele temporare impuse la anumite frontiere şi alta despre preşedinţia ungară.
„Am intervenit în cadrul ambelor dezbateri pentru a sublinia că, da, chiar dacă sunt deficienţe în Spaţiul Schengen, extinderea trebuie să continue şi România poate fi parte din soluţii. În acelaşi timp, este bine să existe un format de dialog politic, există în momentul de faţă la nivelul ministerelor de Interne, poate ar merita să fie şi la un alt nivel din când în când.
Regulile sunt clare, tocmai le-am rescris regulile specifice Spaţiului Schengen şi ar trebui să ne asigurăm că acele reguli sunt implementate.
România le implementează, deşi nu este în totalitate în Spaţiul Schenegn şi în contextul acesta vedem că ele sunt funcţionale, dar pentru asta, pentru a ne asigura că lucrurile merg aşa cum trebuie şi nu mai apar sincope, e nevoie de o coordonare pe care noi, Palamentul European, o susţinem.”, a adăugat el.
Citește și: România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen, transmite Comisia Europeană