Vrancea: Fermierii cer declanșarea stării de calamitate, după ce seceta a afectat între 80-100% din culturi
Situaţia fermierilor este cu atât mai gravă cu cât nu au putut să îşi asigure culturile împotriva secetei.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 04 Iulie 2024, 15:11 • Actualizat: 04 Iulie 2024, 15:11
Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) a cerut autorităților centrale și locale declanșarea stării de calamitate în Vrancea, în urma secetei pedologice permanente în ultimii ani.
În acest an culturile de primăvară au fost calamitate în proporție de 80 până la 100%.
Potrivit unui memoriu adresat Guvernului, Ministerului Agriculturii şi Prefectului judeţului Vrancea, situaţia fermierilor este cu atât mai gravă cu cât nu au putut să îşi asigure culturile împotriva secetei, deoarece societăţile de asigurări au refuzat să încheie astfel de poliţe cu agricultorii din Vrancea.
„Vă rugăm sa acceptaţi declararea judeţului Vrancea ca judeţ calamitat şi să aprobaţi alocarea de la buget a unor sume pe hectar, ca despăgubire care să acopere cel puţin 50% din cheltuielile pe hectar efectuate de fermieri pentru înfiinţarea de culturi în anul agricol 2023/2024 şi care, în acest moment, sunt compromise”, se arată în memoriu.
Agricultorii cer despăgubiri
Agricultorii mai arată în memoriu că dacă nu vor exista despăgubiri, mulți dintre ei nu vor mai putea continua să facă agricultură.
Pentru a fi şi mai expliciţi, dacă aceşti fermieri nu vor primi despăgubiri de cel puţin 3.000 de lei la hectar, mulţi dintre ei nu vor putea să mai facă agricultură. Facem menţiunea că încercările fermierilor de a se asigura pentru riscul de secetă au eşuat, ca urmare a faptului ca societăţile de asigurări au realizat cât de mare este acest risc în zona Vrancea. Practic, lăsând la o parte faptul că asigurările de secetă sunt extrem de scumpe, oricât de diligenţi sau de prevăzători ar fi producătorii agricoli care se confruntă cu secetă mai mulţi ani la rând, nu mai au nici măcar ca opţiune încheierea unei poliţe de asigurare pentru acest risc.
În lipsa precipitaţiilor, a cadrului legislativ adecvat pentru secetă, fără irigaţii şi fără asigurări, aceşti producători agricoli sunt privaţi de toate instrumentele care i-ar putea ajuta să supravieţuiască”, se arată în memoriu ACCPT Vrancea.
Aceştia reclamă şi „situaţia dezastruoasă a fermelor care sunt în pragul falimentului, cu credite şi datorii restante faţă de bănci si furnizorii de input-uri, datorii acumulate pe parcursul ultimilor ani extrem de secetoşi”.
„În ultima perioadă, mai mulţi fermieri din zonă au intrat în insolvenţă sau chiar în faliment sau şi-au vândut fermele datorită faptului că nu au mai reuşit să continue activitatea agricolă. În repetate rânduri, ACCPT Vrancea a tras un semnal de alarmă cu privire la acest lucru şi anul acesta o facem încă şi cu mai multă fermitate întrucât fermierii fie mari, fie mici, din această zonă, au reale dificultăţi financiare datorită faptului că seceta i-a împiedicat să mai aibă producţii, fapt care se repetă de prea mulţi ani”, au precizat reprezentanţii ACCPT Vrancea.
Fermierii cer decidenţilor să se implice „cu toată seriozitatea în soluţionarea acestei situaţii de criză datorată secetei” şi să vină în teren pentru a constata „realitatea crudă” din câmpurile cultivate atât cu culturi de toamnă cât şi de primăvară, potrivit Agerpres.
Citește și: Seceta extremă afectează agricultorii şi crescătorii de animale