Zi de reflecţie în Republica Moldova, înaintea rundei decisive a prezidenţialelor
Maia Sandu și Aleksandr Stoianoglo se duelează, duminică, în turul secund al scrutinului.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 02 Noiembrie 2024, 09:55 • Actualizat: 02 Noiembrie 2024, 10:06
Sâmbătă este zi de reflecţie în Republica Moldova, care se pregătește pentru al turul doilea al alegerilor prezidențiale.
Preşedinta Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova a avertizat că sunt interzise orice acţiuni de campanie electorală, după încheierea sa oficială atât sâmbătă, cât şi în ziua scrutinului.
"Vineri a fost ultima zi a campaniei electorale în care candidaţii înscrişi la preşedinţie au putut face campanie. Administraţia publică locală şi radiodifuzorii de publicitate sunt obligaţi să elimine materialele publicitare electorale. Interdicţia nu se aplică informaţiilor deja postate pe internet. În această perioadă, candidaţii nu au voie să apară la televiziuni şi nici la emisiuni de radio", a declarat Angelica Caraman, citată de Radio România Iași.
Potrivit Codului penal al Republicii Moldova, continuarea campaniei electorale de către mass-media, concurenţii electorali şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi atrage amendă de la 2.000 până la 3.000 de lei (100 -150,de euro) pentru persoanele fizice, precum şi amendă de la 5.000 până la 7.500 lei (de la 250 până la 400 euro), pentru persoane juridice.
Preşedinta în exerciţiu, Maia Sandu, susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate, PAS, şi fostul procuror general Aleksandr Stoianoglo, care a fost nominalizat la funcţia de şef al statului de către Partidul Socialist aflat în opoziţie, vor concura duminică.
În primul tur de scrutin, organizat la 20 octombrie, Maia Sandu s-a clasat pe primul loc (42,49%), urmată de Aleksandr Stoianoglo (25,95%).
La urne s-au prezentat 1.562.705 de alegători, ceea ce reprezintă 51,68% din numărul total al celor incluşi pe listele de vot.
Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 1.957 de secţii de votare, inclusiv 30 de secţii de votare pentru cetăţenii moldoveni care locuiesc pe malul stâng al Nistrului. Autorităţile transnistrene au promis că nu vor crea obstacole pentru locuitorii din această regiune care doresc să participe la alegeri.
La Chişinău vor fi deschise cel mai mare număr de secţii de votare – 306.228. Pentru cetăţenii moldoveni din străinătate sunt deschise secţii de votare în 37 de ţări – cu 81 mai multe faţă de alegerile din 2021. Cel mai mare număr de secţii de votare 60 – va fi deschis în Italia. 26 de secţii de votare vor fi deschise în Germania, 18 – în Franţa, 17 – în Marea Britanie şi SUA, 16 – în România. Pentru cetăţenii moldoveni din China, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Azerbaidjan, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Qatar şi Ungaria va deschisă doar câte o secţie de votare în fiecare ţară.
În Rusia, numărul secţiilor de votare a fost redus de la 17 la două. Acestea vor fi deschise la Ambasada Republicii Moldova din Moscova.
Comisia Electorală Centrală a propus deschiderea a cinci secţii de votare în Rusia, dar organele de drept au insistat asupra deschiderii a doar două secţii de votare, explicând această decizie prin probleme de securitate existente într-o ţară, care poartă un război împotriva Ucrainei. Drept urmare, pentru al doilea tur de scrutin, în Rusia vor fi deschise doar două secţii de votare.
Procesul electoral este monitorizat de Misiunea OSCE (ODIHR), Misiunea ENEMO şi de o serie de alte organizaţii internaţionale. Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a acreditat peste 1.500 de observatori naţionali şi internaţionali pentru a monitoriza alegerile. Rezultatele votului vor fi cunoscute în noaptea de duminică spre luni.