29 iulie, Ziua Imnului României
"Deșteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureșanu.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 29 Iulie 2024, 06:03 • Actualizat: 29 Iulie 2024, 10:10
Prin Legea nr. 99/1998, 29 iulie a fost declarată Ziua Imnului Național al României.
Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, “Deșteaptă-te, române!” a fost ales, imediat după Revoluția din decembrie 1989 ca imn de stat, consfințit prin Constituţia din 1991.
"Deșteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul transilvănean Andrei Mureșanu, notează Radio România Cluj.
România sărbătorește cu mândrie Ziua Imnului Național, fiind un moment solemn în care ne unim în spiritul unității naționale pentru a celebra simbolul muzical care ne reprezintă și ne definește ca națiune.
„Deșteaptă-te, române!” este un testament al rezistenței și curajului poporului român în fața provocărilor istoriei. Cu versurile sale încărcate de patriotism și devotament, imnul evocă valorile și spiritul care ne-au ghidat în lungul drum al istoriei noastre tumultoase.
La originea imnului național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu şi publicat pentru prima dată în 21 iunie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann, fiind astfel ilustrată hotărârea și credința neamului românesc.
Ziua Imnului Național oferă o oportunitate unică de a reflecta asupra identității noastre ca națiune și asupra valorilor care ne definesc. Este momentul potrivit pentru a ne aminti de sacrificiile înaintașilor noștri, care au luptat pentru libertate și demnitate, și de a ne angaja să păstrăm această moștenire prețioasă pentru generațiile viitoare.
Citește și: Ziua Drapelului Național, sărbătorită în toată țara