Acele de brad nu sunt comestibile, avertizează agenția belgiană pentru siguranța alimentară
Unele rețete tradiționale scandinave pentru supe și unt aromatizat includ acele de brad.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 08 Ianuarie 2025, 12:25 • Actualizat: 08 Ianuarie 2025, 21:48
Agenția belgiană pentru siguranța alimentară a emis un avertisment sezonier neobișnuit după ce autoritățile locale din Gent au sugerat că oamenii ar putea reutiliza acele de brad în diverse rețete pentru a evita risipa.
FASFC a atras atenția că acestea nu sunt comestibile.
Unele rețete tradiționale scandinave pentru supe și unt aromatizat includ acele de brad, relatează Euronews.
„În Scandinavia, se face asta de mult timp: acele se culeg de pe ramuri, se scufundă scurt în apă clocotită, se strecoară și se usucă pe o pânză curată”, a precizat consiliul local din Gent. „Odată uscate, din acele de brad se poate face un unt delicios de molid pentru pâine sau toast”, adaugă instituția.
În replică, FASFC a precizat că brazii de Crăciun „nu sunt destinați consumului alimentar,” subliniind faptul că cei mai mulți dintre aceștia sunt tratați cu pesticide și alte substanțe chimice.
„Mai mult, consumatorii nu pot identifica cu ușurință dacă brazii de Crăciun au fost tratați ignifug, iar necunoașterea acestui lucru ar putea avea consecințe grave, chiar fatale”, a avertizat agenția sanitară.
„Nu există nicio modalitate de a garanta că brazii de Crăciun sunt siguri pentru consum, nici pentru oameni, nici pentru animale”, se precizează în avertisment.
Între timp, Consiliul local din Gent a șters postarea de pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, a adăugat o notă de subsol la un articol pe site-ul său în care menționează că „nu toți brazii de Crăciun sunt comestibili”.
Citește și: Consumul de alcool, asociat cu șapte tipuri de cancer