Crăciunul pe rit vechi
Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit de creștinii care urmează calendarul iulian, un calendar mai vechi decât cel gregorian, utilizat în prezent de majoritatea țărilor și bisericilor.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 07 Ianuarie 2025, 10:37 • Actualizat: 07 Ianuarie 2025, 11:01
Milioane de creștini celebrează, marți, Crăciunul pe rit vechi.
Semnificația religioasă este aceeași, anume celebrarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit de creștinii care urmează calendarul iulian, un calendar mai vechi decât cel gregorian, utilizat în prezent de majoritatea țărilor și bisericilor. Diferența dintre cele două calendare este de 13 zile.
Calendarul iulian a fost introdus de Iulius Cezar în 45 î.Hr., dar a acumulat o eroare de aproximativ 11 minute pe an.
Până în secolul XVI, aceasta a dus la o diferență semnificativă între calendar și evenimentele astronomice.
Calendarul gregorian, introdus de Papa Grigore al XIII-lea în 1582, a corectat această eroare, dar unele biserici nu au acceptat modificarea.
Folosit timp de 15 secole de întreaga creştinătate, Calendarul iulian a fost cel după care Sfinţii Părinţi au calculat data Paştelui la primul Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325.
Spre exemplu, Biserica Ortodoxă Rusă, cea Sârbă, cea Georgiană, unele comunități din Ucraina, Belarus și alte foste republici sovietice, creștinii copți din Egipt și Etiopia și comunitățile lipovenești din România sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi.
Anul Nou va fi celebrat în noaptea de 13 spre 14 ianuarie.
Biserica Ortodoxă Română a trecut la calendarul îndreptat în octombrie 1924, alături de alte biserici ortodoxe importante, precum Patriarhia Constantinopolului sau Biserica Greciei.