Gilda Lazăr, între vocile care au modelat jurnalismul și comunicarea României post-decembriste | VIDEO
Gilda Lazăr este, în prezent, director de comunicare al Festivalului Internațional "George Enescu".

Articol de Matei Pavel, Publicat: 13 Martie 2025, 10:52 • Actualizat: 14 Martie 2025, 19:09
Cu o carieră începută în presa post-decembristă, Gilda Lazăr s-a remarcat prin profesionalism și integritate.
În anii care au urmat Revoluției anticomuniste, a fost redactor la publicații precum "Dreptatea", "România Liberă" și "Curentul", corespondent pentru Radio Europa Liberă și realizator de talk-show-uri la Tele7 ABC și Televiziunea Română.
"Presa anilor '90 a fost mai mult decât efervescentă, era un jurnalism care ne reprezenta. Am avut șansa să lucrez cu oameni extraordinari și să trăiesc experiențe unice, fie ca jurnalist, fie ca profesionist în comunicare", a declarat Gilda Lazăr într-un recent interviu pentru Radio România Actualități.
Viața de jurnalist a adus-o, de mai mult ori, în contact cu Radio România.
“Eu am de fiecare dată emoții când pătrund în această instituție pentru că are o anume sacralitate. Am cunoscut oameni fantastici care au lucrat aici și pe care i-am respectat foarte mult. Am învățat de la ei, am lucrat cu ei. Ba odată chiar am și transmis la Radio România în locul unui coleg de aici, deși eu lucram la Radio Europa Liberă. Dar așa era colaborarea între noi atunci. L-am cunoscut pe domnul Eugen Preda, pe care l-am respectat enorm și l-am iubit, deși nu am lucrat în subordinea domniei sale. Am lucrat însă cu domnul Dionisie Șincan, acopeream împreună Parlamentul, ședințele parlamentare, la Camera Deputaților. La început, era o lojă sus, acolo, în stânga, și de curând, când am fost la un concert al Madrigalului la Patriarhie, unde era atunci Camera Deputaților, am văzut loja aceea și mi-am adus aminte. Acolo erau Rompres, Radio România și TVR. Și, câteodată, mă lăsau și pe mine. Și am furat meserie de la ei. Apoi, mai era domnul Mircea Rucăreanu, care era acreditat la Guvern și cu care, iarăși, acopeream briefing-urile de presă. Și, bineînțeles, Paul Grigoriu, cu care am colaborat și am avut noi și un plan, la un moment dat, de aducere a unui politician care să candideze la președinție, era un fel de complot al presei cu Ionuț Popescu, cu domnul Adrian Vasilescu, cu Paul Grigoriu, dar nu ne-a ieșit”, a mărturisit Gilda Lazăr.
Mai apoi, a făcut tranziția către domeniul comunicării publice, ocupând funcția de purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe la mijlocul anilor '90.
Din 1997, Gilda Lazăr s-a alăturat JTI România, unde a fost Director Corporate Affairs and Communication pentru România, Moldova și Bulgaria.
Prin inițiative precum Bursele JTI pentru jurnaliști și Întâlnirile JTI, ea a contribuit la promovarea excelenței jurnalistice și culturale.
Implicarea sa s-a dovedit esențială în susținerea unor evenimente și instituții culturale de prestigiu din România, precum Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, TIFF și FITS.
În paralel, a fost profesor asociat la Universitatea București, demonstrând angajamentul său pentru educația noilor generații de comunicatori.
La finalul anului 2024, Gilda Lazăr a devenit director de comunicare al Festivalului Internațional "George Enescu", care se va desfășura în perioada 24 august - 21 septembrie 2025.
Citește și: Organizatorii Festivalul Enescu vor să atragă public tânăr | VIDEO