Iulia Opran, voluntar Invictus: "Vrem să arătăm lumii că nu există nu se poate" | VIDEO
Proiectul Ștefeta Veteranilor este dedicat eroilor neamului românesc, modele de urmat pentru viitoarele generații.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 11 Octombrie 2024, 19:41 • Actualizat: 14 Octombrie 2024, 11:01
Începută pe 4 octombrie, cea de-a XI-a ediție a Ștafetei Veteranilor reunește peste 1.000 de voluntari, care parcug peste 3.500 de kilometri întinși pe trei trasee.
Proiectul Invictus România este dedicat eroilor neamului românesc, modele de urmat pentru viitoarele generații.
Voluntar Invictus și redactor la Radio România Internațional, Iulia Opran va pedala și ea alături de voluntari de săptămână viitoare. Pe traseu, voluntarii și militarii se vor opri la "monumentele ridicate în cinstea eroilor, care au murit pentru ca noi astăzi să existăm”.
„Eu voi fi pe traseul Galben, cu puțin noroc voi pleca de la Giurgiu din 15 octombrie. Dacă nu, din 17 octombrie, din București – Ploiești, Brașov, Sfântu Gheorghe, Sighișoara, Mediaș, Câmpia Turzii, Cluj, Zalău și Carei. Sunt vreo 8-900 de kilometri. În total, vor fi peste 3.500 de km pe toate cele trei trasee. Pe invictusromania.ro, găsiți traseele, la fel și pe pagina de Facebook. Dacă sunteți trup și suflet pentru acest evenimente, noi vă așteptăm pe traseu, pentru că în fiecare oraș de pe traseu ștafeta se va opri. Vor fi monumete unde se vor opri pentru momente de reculegere. Nimic nu este ascuns, totul este la vedere, iar noi ne bucurăm să avem câți mai mulți susținători”, a povestit Iulia Opran în emisiunea "De10xRomânia" de la Radio România Regional.
Povestea Invictus a început în urmă cu 10 ani.
În anul 2023, echipa României a participat la Jocurile de la Düsseldorf, în Germania, unde au cucerit 14 medialii.
„În 2016, Asociația Voluntarilor Invictus a primit invitația oficială de a participa la jocurile din Canada și a fost un lucru extrtaordinar pentru militarii care participă la aceste jocuri. Anul trecut, am avut 20 de militari răniți care au participat la Jocurile de la Düsseldorf și au venit cu 14 medalii. Au concurat alături de alte 21 națiuni, iar eu am avut ocazia, privilegiul, să-i am invitați la radio pe toți. 20 de oameni care au intrat pe rând în studio, pentru că nu era loc suficient. Vorbim despre bărbați care au fost în teatrele de operații, care sunt foarte bine pregătiți, sunt sensibili, vorbesc foarte frumos despre țara lor, despre munca lor și cred că dacă ar fi să aleagă din nou drumul în viață cred că tot ar face. Sunt niște povești care au în spate foarte multă durere, foarte multă muncă și, după părerea mea, sunt cel mai bun exemplu pentru societatea în care trăim, pentru că noi ne văităm din orice, iar ei sunt cei mai bun exemplu că nu există nu se poate”, a mai povestit Iulian Opran.
Donații sigure se pot face online.
„Se poate cumpăra tricoul Invictus în urma unei donații de 70 de lei, se poate dona și acel 3.5 la sută [din impozit - n. red], se pot dona și kilometri. Pentru fiecare km pe care îl donezi, partenerul Invictus donează un euro. Dovedești kilometrul parcurs printr-un print screen al aplicației de mișcare de pe telefon și îl trimitem pe pagina Invictus România. Până la urmă, mișcarea înseamnă sănătate! Proiectul Invictus este și un proiect de educație pentru că vrem să arătăm lumii că nu există nu se poate și sportul unește oamenii”, a completat Iulia Opran.
După parcurgerea celor aproximativ 3.500 de kilometri, cele trei ștafete se vor reuni la Carei, ultima localitate eliberată de soldații români la 25 octombrie 1944.
Evenimentul se va integra în ceremonia organizată la Monumentul Ostașului Român, de Ziua Armatei României, întregind astfel drapelul tricolor.
Emisiunea "De10xRomânia" se aude de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 - 11.00, în rețeaua Radio România Regional, care include Radio România Brașov FM, Radio România București FM, Radio România Cluj, Radio România Constanța, Radio România Iași, Radio România Oltenia - Craiova, Radio România Reșița, Radio România Timișoara, Radio România Târgu Mureș și Radio Vacanța.