Nobel 2024: Laureaţii premiilor se aud la Radio România Cultural
În cele două decenii şi jumătate de prezență la gală, în fonoteca Radio România s-au adunat peste 40 de interviuri cu laureaţi ai premiilor Nobel, unii dintre ei având legături şi cu România.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 02 Decembrie 2024, 10:18 • Actualizat: 02 Decembrie 2024, 10:32
De 25 de ani, Radio România participă la ceremoniile de decernare a premiilor Nobel, programate în mod tradițional în data de 10 decembrie, la Stockholm (Suedia) sau la Oslo (Norvegia), acolo unde se acordă premiul Nobel pentru pace.
Apreciată voce a Radio România Cultural, Corina Negrea este singurul jurnalist român acreditat la eveniment.
Pulsul evenimentelor din programul ceremoniilor va fi luat la Radio România Cultural şi Radio România Actualităţi, în perioada 5-11 decembrie, în transmisiuni live, interviuri si reportaje, on-air şi online.
În cele două decenii şi jumătate de prezență la gală, în fonoteca Radio România s-au adunat peste 40 de interviuri cu laureaţi ai premiilor Nobel, unii dintre ei având legături şi cu România, precum George Emil Palade, laureat al premiului pentru Medicină/Fiziologie în anul 1974, Stefan Hell, laureat al premiului pentru Chimie în 2014, ambii fiind născuţi în România, sau Gerard Mourou, premiul Nobel pentru fizică pe anul 2018, a cărui cercetare este chiar principiul de funcţionare al laserului de mare putere de la Măgurele.
Tot în fonoteca Radio România se regăsește un interviu cu prima femeie laureată a Nobelului în ştiinţe economice, Elinor Ostrom (2009), precum şi ediţii speciale ale emisiunilor de ştiinţă care au reflectat momente unice petrecute de-a lungul anilor în aceste momente de mare sărbătoare.
"Întâlnirile şi interviurile cu laureaţii Nobel sunt un privilegiu pentru orice jurnalist"
"Prezenţa mea la ceremoniile dedicate premiului Nobel este o onoare şi o obligaţie faţă de ascultătorii români, cărora trebuie nu doar să le transmit informaţii despre laureaţi, dar şi să le redau, atât cât pot, atmosfera din capitalele Suediei şi Norvegiei - care sunt cu adevărat speciale! Pe de altă parte, întâlnirile şi interviurile cu laureaţii Nobel sunt un privilegiu pentru orice jurnalist din lume şi nu pot decât să sper ca interviurile şi corespondenţele trimise să se ridice la exigenţele ascultătorilor noştri şi să aducă un plus de informaţie de calitate în această perioadă în care este atâta nevoie de ea", mărturisește Corina Negrea.
"Pentru mine, prezenţa, an de an, la Stockholm şi Oslo, la evenimentele asociate premiilor Nobel, este ca o gură de oxigen şi am, de fiecare dată, senzaţia că aparţin unei comunităţi profesionale extraordinare", adaugă jurnalista Radio România.
Citește și: Mircea Cărtărescu, președintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Radio România 2024