Proiectul "Energie pentru Viață", după 10 etape: Zeci de locuințe, electrificate în zone izolate
Noile locuințe electrificate se află în cătunele Gura Mili și Bontu Sec (comuna Siriu) și Groapa Ceciliei, Mățara și Aluniș (comuna Colți), locuri unde rețeaua națională de energie nu a ajuns niciodată.

Articol de Mihai Gabriel Bogdan, Publicat: 20 Mai 2025, 10:15 • Actualizat: 12 Iunie 2025, 11:52
Asociația Energia Inteligentă a finalizat cea de-a 10-a etapă a proiectului „Energie pentru Viață”, prin care a dus lumină în 11 gospodării izolate din județul Buzău, prin instalarea de panouri fotovoltaice.
Noile locuințe electrificate se află în cătunele Gura Mili și Bontu Sec (comuna Siriu) și Groapa Ceciliei, Mățara și Aluniș (comuna Colți), locuri unde rețeaua națională de energie nu a ajuns niciodată și unde șansele de racordare rămân minime în viitorul apropiat.
De la prima intervenție, în 2021, proiectul a coagulat o comunitate impresionantă de parteneri, voluntari și susținători.
Potrivit Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România (RENGEER), lansat în aprilie 2024 cu sprijinul Ministerului Energiei, în țară există peste 5.000 de locuințe neracordate la rețeaua electrică, în care trăiesc peste 11.000 de persoane, inclusiv aproape 5.000 de copii.
În județul Buzău, la momentul lansării registrului, erau 55 de astfel de locuințe.
Datele RENGEER arată că 87% dintre aceste gospodării nu sunt înregistrate cadastral, 64% dintre locuitori trăiesc sub pragul de sărăcie, iar în peste jumătate dintre cazuri accesul este dificil sau inexistent.
Proiectul „Energie pentru Viață” a fost lansat în 2021 și, până acum, a electrificat 71 de locuințe, din 35 de cătune, în 8 județe ale țării.
Inițiativa se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Energiei și este sprijinită de companii precum OMV Petrom și Transgaz.