Râsul iberic, scos de pe lista animalelor pe cale de dispariție | VIDEO
Conform specialiștilor, specia este de acum doar vulnerabilă.

Articol de Victor Marin, Publicat: 20 Iunie 2024, 20:24 • Actualizat: 20 Iunie 2024, 20:42
O specie de râs care trăieşte în zone izolate din Spania şi Portugalia nu se mai află în prag de extincţie după ce numărul de exemplare adulte a crescut de peste zece ori în ultimele decenii.
Experţii în faună sălbatică au descris recuperarea populaţiei de râs iberic drept un eveniment fără precedent în rândul felinelor, într-o epocă a extincţiei în care speciile dispar într-un ritm alert, din cauza schimbărilor climatice, a poluării şi a pierderii habitatului.
În comparație cu specia prezentă și în România, râsul iberic este mai mic și, trăind în zone mai aride, are blana mai scurtă.
"Vulnerabil", în loc "de pe cale de dispariție"
Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), care clasifică speciile în funcţie de nivelul de risc cu care se confruntă, incluzându-le pe cele ameninţate pe o "Listă roşie", întocmită de mai multe ori pe an, a mutat râsul iberic din categoria "pe cale de dispariţie" în categoria "vulnerabil".
În 2001, existau doar 62 de exemplare adulte, răspândite în pădurile mediteraneene, însă populaţia acestei specii a crescut la aproximativ 648 în 2022, potrivit Agerpres.
Eforturile de conservare s-au concentrat pe creşterea abundenţei prăzii râsului iberic, o specie de iepure sălbatic aflată, la rândul său, pe cale de dispariţie, pe programe de eliberare a sute de râşi crescuţi în captivitate şi pe refacerea zonelor cu vegetație.
Cu toate acestea, IUCN a avertizat că progresele înregistrate ar putea fi anulate, precizând că printre ameninţările cu care se confruntă râșii se numără bolile provocate de pisicile domestice, precum şi braconajul şi traficul rutier.
Citește și: Urs surprins într-o scăldătoare din Parcul Național Retezat