Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

Răzvan Ioan Dincă, la a 96-a aniversare a Radio România: Radioul trebuie să-şi diversifice formele de expresie

„De atâţia ani, continuă să emită şi o face relevant, ceea ce, fără să folosim cuvinte mari, e foarte important, pentru că în povestea aceasta contribuie foarte mult ascultătorul.”, a spus președintele-director general (PDG) al Societăţii Române de Radiodifuziune, Răzvan-Ioan Dincă.

Răzvan Ioan Dincă, la a 96-a aniversare a Radio România: Radioul trebuie să-şi diversifice formele de expresie
Foto: Alexandru Dolea/Radio România

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 01 Noiembrie 2024, 10:41  • Actualizat: 02 Noiembrie 2024, 07:21

Președintele-director general (PDG) al Societăţii Române de Radiodifuziune, Răzvan-Ioan Dincă, a declarat vineri, 1 noiembrie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, că la cea de-a 96-a aniversare a sa, Radio România are peste trei milioane de ascultători pe zi, urmând să fie reinventat și pentru publicul tânăr.

„De atâţia ani, continuă să emită şi o face relevant, ceea ce, fără să folosim cuvinte mari, e foarte important, pentru că în povestea aceasta contribuie foarte mult ascultătorul. Câtă vreme în continuare avem peste 3 milioane de ascultători pe zi, înseamnă că Radio România nu arată rău. Şi aceşti ascultători ne urmăresc activ multe ore pe zi. Prin urmare, ceea ce faceţi voi, cei care lucraţi acolo, unii dintre voi de foarte mulţi ani, faceţi bine.

De asemenea, nu putem să ignorăm faptul că publicul nostru îmbătrâneşte şi din urmă vin nişte copii, care, probabil, în viitor, va trebui să facem eforturi pentru a-i învăţa ce înseamnă radioul, pentru că eu cred că, cel puţin copiii mei deocamdată nu ascultă radioul. Înţeleg ceva cu povestea Radioului, dar nu, nu înţeleg ce înseamnă noţiunea.

Şi atunci trebui să ne gândim cum reinventăm radioul şi pentru publicul tânăr. Iar un pas, zic eu esenţial, e acela să coborâm conţinutul din on air în digital, lucru pe care în anul acesta cred că l-am definitivat prin faptul că am terminat acum toate site-urile Radio România, inclusiv cele de la regionale, şi urmează să le reintegrăm pe toate într-un singur portal care să cuprindă toate ştirile pe care voi le faceţi în on air, ceea ce cred eu că va aduce un plus şi o atracţie pentru un public mai tânăr.

Bineînţeles că nu pentru copii, n-au ei nevoie de informaţie clară deocamdată, dar pentru un public mai tânăr, un public mai mult obişnuit să stea în mediul online, radioul trebuie să-şi diversifice formele de expresie, şi cred că aici e principal provocare pe care noi, eu vremelnic, voi pe termen lung, trebuie să o avem atunci când lucrăm pentru şi despre radio.”, a spus PDG al Societăţii Române de Radiodifuziune, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.

Modul de expresie on-air va fi diversificat

Răzvan-Ioan Dincă a mai spus că site-urile sunt un prim pas către digitalizare, dar că urmează social media, subliniind faptul că radioul trebuie să-și adapteze produsul într-un fel, fără să facă rabat la calitate.

„Despre digital trebuie vorbit puţin mai complex şi, într-adevăr, site-urile sunt un prim pas, dar urmează social media, urmează modul în care ştim să ne facem atractivi şi prin mediul digital, atât de dinamic, în care trebuie să fii up-to-date tot timpul şi în care, de asemenea, trebuie să transmiţi în timp scurt informaţii relevante pentru a putea fi captat publicul de acolo.

Sunt secvenţe care se derulează cu rapiditate în momentul în care navighezi în zona digitală şi atunci radioul trebuie să-şi adapteze produsul într-un fel, fără să facă rabat la calitate, pentru că în ceea ce priveşte partea de video digital, partea de radio digital partea de expresie nouă trebuie să rămână într-o formă oarecum apropiată cu ceea ce este acum, pentru că altfel ne-am pierde într-un mod substanţial ascultătorii ce au nevoie nu numai de informaţii, dar şi de dezbateri, şi de cultură.

Eu în continuare sunt mândru că există două canale importante Radio România - Radio România Muzical şi Radio România Cultural, care furnizează conţinut cultural relevant. Iar eu când spun relevant, nu mă refer numai la conţinutul cultural pe care noi îl emitem, ci la faptul că cineva îl ascultă, relevant devii în momentul în care, nu numai că-ţi faci tu bine treaba din punct de vedere al conţinutului, dar că e apreciată de cei cărora te adresezi.

Şi cred că nevoia aceasta va rămâne în continuare, adică nu cred că se va schimba în ceea ce priveşte on air-ul foarte mult, dar va trebui într-adevăr să diversificăm tot ceea ce înseamnă modul de expresie extra on air, iar încetul cu încetul şi voi veţi fi filmaţi şi voi veţi apărea ca un fel de podcast filmat în permanenţă.

Nu ştiu dacă în mandatul pe care îl mai am eu şi care mai e de un an de zile, nu ştiu dacă apucăm să facem toate aceste lucruri, dar în mod cert numai acesta e viitorul în care imaginea, împreună cu imaginea vizuală, cu imaginea sonoră se vor uni, fără să avem pretenţia că vom fi o televiziune digitală, dar în mod cert oamenii au nevoie să empatizeze şi cu faţa celui care vorbeşte, vor urmări cu multă atenţie şi gesturile voastre şi cred că şi voi, în felul acesta, veţi avea o satisfacţie poate şi mai mare prin faptul că puteţi să transmiteţi oamenilor ceva din ceea ce sunteţi, frumoşi şi talentaţi.”, a mai spus Răzvan-Ioan Dincă.

„Am reușit să repunem Sala Radio acolo unde este îi este locul”

De asemenea, Răzvan-Ioan Dincă a spus că Sala Radio a fost repusă acolo unde îi este locul și că există un site nou, salaradio.ro. El a menționat că formațiile muzicale radio au beneficiat anul acesta atât de nişte investiţii semnificative în ceea ce înseamnă instrumentele muzicale, dar şi de o aliniere a lor în peisajul din Bucureşti.

„Omul identifică de obicei în momentul în care merge undeva conţinutul cu spaţiul. Şi atunci a fost mai simplu să-l numim salaradio.ro decât formaţii muzicale. La formaţii muzicale nu vine nimeni, vine la Sala Radio, unde formaţiile muzicale se exprimă şi avem săli pline la concertele Orchestrei Naţionale Radio, ale big band-ului, ale orchestrei populare.

Suntem mândri de artiştii noştri, suntem mândri de conţinutul pe care ei îl creează în fiecare zi, pentru că, spre deosebire de alte instituţii de acelaşi gen, orchestrele noastre sunt înregistrate, deci ei au presiunea aceasta, a rămâne în posteritate prin înregistrare în permanenţă şi atunci nu-şi prea permit să greşească când abordează o notă muzicală. Lucrurile arată bine, sunt complexe.”, a adăugat Răzvan-Ioan Dincă.

„Am apărat echipa în fața unei presiuni externe ce n-avea legătură cu misiunea Radio România”

Președintele-director general a mai spus că anul acesta a fost pus în situația de a ține foarte mult cu echipa Radio România și de a o apăra de o presiune externă ce n-avea legătură cu misiunea Radioului.

„Cred eu că cei care au ştiut să vadă din interior au înţeles că, după aproape 3 ani de când sunt aici, nu numai că ţin la Radio România, dar ţin şi la angajaţii Radio România şi credeţi-mă, probabil că detaliile le veţi afla mai târziu, am aflat tot ce stă în spatele acestor mici excese sindicaliste din cadrul Radio România şi am aflat, din păcate, că cei care încearcă să manipuleze oamenii, o dată, că n-au succes, iar cei care se lasă un pic manipulaţi nu o fac decât dintr-un tip de inocenţă, iar eu îi apăr pe toţi.

Adică interesul pe care îl am eu ca preşedinte director general este ca această societate să funcţioneze bine. Pe cei care poate nu mă plac, şi pe cei care, poate, nu înţeleg uneori demersurile mele - şi pe aceia eu îi asigur că tot ceea ce fac, fac şi spre binele lor şi spre binele Radio România în ansamblu.

Îi asigur că voi continua să fac acelaşi lucru, spre un spirit pe care îl am în general, de a face bine şi cred că până acum, prin acţiunile pe care le-am făcut, s-a dovedit acest lucru.

Nu cred că trebuie să spun în mod public de câte ori s-au majorat salariile Radio România în 3 ani de zile sau de câte ori am încercat să facem fel de fel de lucruri până în miezul nopţii pentru a surmonta anumite elemente exterioare care au putut să afecteze Radioul, uneori, nişte decizii pe care inclusiv Guvernul, anul trecut, le-a luat şi care ne-au pus în nişte situaţii dificile, pe care ulterior le-am surmontat prin acţiuni proprii, deci lucruri care până la urmă fac parte din administrarea Radioului public.

Şi să nu uităm, suntem 1.800 şi ceva de oameni, asta înseamnă, din punct de vedere sociologic, o marjă semnificativă. Suntem o mică Românie. Radio România este o mică Românie.”, a mai spus Răzvan-Ioan Dincă.

Citește și: Radio România, la a 96-a aniversare

Portret al lui Rimbaud făcut de Verlaine, licitat pentru 585.000 de euro
Special 03 Decembrie 2024, 21:52

Portret al lui Rimbaud făcut de Verlaine, licitat pentru 585.000 de euro

Suma este de aproape 3 ori mai mare decât se așteptau reprezentanții casei de licitații.

Portret al lui Rimbaud făcut de Verlaine, licitat pentru 585.000 de euro
Cel mai scump „brad de Crăciun” din Europa, în valoare de 2,3 milioane de euro, la Munchen | FOTO
Special 03 Decembrie 2024, 16:48

Cel mai scump „brad de Crăciun” din Europa, în valoare de 2,3 milioane de euro, la Munchen | FOTO

Acest brad de Crăciun este alcătuit din 2.018 monede de aur lipite manual de o piramidă din material acrilic.

Cel mai scump „brad de Crăciun” din Europa, în valoare de 2,3 milioane de euro, la Munchen | FOTO
Finaliştii premiilor ICMA 2025
Special 02 Decembrie 2024, 12:37

Finaliştii premiilor ICMA 2025

Incluzând 374 de producții audio și video nominalizate, lista inițială a fost redusă la trei albume pentru fiecare categorie...

Finaliştii premiilor ICMA 2025
Nobel 2024: Laureaţii premiilor se aud la Radio România Cultural
Special 02 Decembrie 2024, 10:18

Nobel 2024: Laureaţii premiilor se aud la Radio România Cultural

În cele două decenii şi jumătate de prezență la gală, în fonoteca Radio România s-au adunat peste 40 de interviuri cu...

Nobel 2024: Laureaţii premiilor se aud la Radio România Cultural
Alegeri 2024: Centenarul Ioan Tulbure a mers la vot în haine de sărbătoare și cu o panglică tricoloră
Special 01 Decembrie 2024, 18:35

Alegeri 2024: Centenarul Ioan Tulbure a mers la vot în haine de sărbătoare și cu o panglică tricoloră

Născut în 1924, "badea" Ioan a mers la vot în haine de sărbătoare și cu o panglică tricoloră.

Alegeri 2024: Centenarul Ioan Tulbure a mers la vot în haine de sărbătoare și cu o panglică tricoloră
De 1 Decembrie, gălățenii au alergat până la vama cu Republica Moldova
Special 01 Decembrie 2024, 18:26

De 1 Decembrie, gălățenii au alergat până la vama cu Republica Moldova

Tradiția cursei de 1 Decembrie a fost instaurată în urmă cu peste 10 ani.

De 1 Decembrie, gălățenii au alergat până la vama cu Republica Moldova
13 ani de la reînființarea Radio Chișinău
Special 01 Decembrie 2024, 16:54

13 ani de la reînființarea Radio Chișinău

Radio Basarabia a fost fondat în 1939, fiind primul studio regional al Radio România.

13 ani de la reînființarea Radio Chișinău
Arcul de Triumf, simbolul unităţii tuturor românilor
Special 01 Decembrie 2024, 07:32

Arcul de Triumf, simbolul unităţii tuturor românilor

Monumentul din Capitală amintește de participarea României în Primul Război Mondial de partea Aliaților, la finalul căruia...

Arcul de Triumf, simbolul unităţii tuturor românilor