Actorul american John Malkovich, pe scena Teatrului Național din Timișoara
În luna noiembrie, actorul va prezenta publicului timișorean un nou spectacol.
Publicat: 27 August 2024, 17:23 • Actualizat: 27 August 2024, 17:23
Stagiunea 2024-2025 este deschisă la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timişoara cu o serie de spectacole în premieră, precum și cu un proiect cu totul special.
În luna noiembrie, actorul american John Malkovich va reveni pe scena teatrului cu un nou spectacol.
Cucerit de experiența din 2023, John Malkovich va prezenta spectacolul „Infamous Ramirez Hoffmann”, pe un scenariu bazat pe capitolul final al cărții „Literatura nazistă în Americi” a binecunoscutului scriitor Roberto Bolaño.
„Importanța acestui eveniment extraordinar este dublată de deschiderea mediului de afaceri în a investi în actul teatral electiv, astfel încât prezentarea spectacolului la Teatrul Național din Timișoara va fi asigurată din punct de vedere financiar de Linde Gaz, sponsor principal al TNTm”, au transmis reprezentanții teatrului timișorean.
Premierele stagiunii
Repetițiile sunt în toi pentru noua premieră a stagiunii, „De Bergerac. Fantasme din Cyrano” de Michele Santeramo, în traducerea Mariei Rotar.
Spectacolul este semnat de regizorul italian Roberto Bacci, fondator al Teatrului ERA – parte a Teatrului Național al Toscanei, analist și continuator al sistemelor teatrale lansate de Jerzy Grotowski sau de Eugenio Barba.
„Astfel, pornind de la una dintre cele mai tulburătoare povești de dragoste din literatura universală, «Cyrano de Bergerac» de Edmond Rostand, piesa dramaturgului italian Michele Santeramo este o pledoarie pentru asumare, pentru alegeri bazate pe propriile valori intelectuale și spirituale, nu pe aparențe sau pe influențe aleatorii. Povestea unui Cyrano care aspiră la un destin diferit de cel pe care i l-a trasat autorul lui reflectă – cu înțelegere, cu șarm și, totodată, cu luciditate – o posibilitate nouă în această lume polarizată, mereu în criză de opinie și de opțiune”, a comunicat instituția.
Distribuția spectacolului este compusă din Matei Chioariu, Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Romeo Ioan și Cristina König, cărora li se alătură cea mai nouă membră a trupei Naționalului, Cristina Rotaru Chiperi, încă masterandă a Facultății de Muzică și Teatru și, nu în ultimul rând pe scenografa Corina Grămoșteanu.
Premiera spectacolului este programată în 6 octombrie, la Sala Mare.
O altă premieră a toamnei este „Petrecerea de nuntă”, cu un scenariu de Marie-Louise Bischofberger și Dominic Gould, după prozele lui Guy de Maupassant, în traducerea Codruței Popov și scenografia semnată de Corina Grămoșteanu.
„Spectacolul urmărește crearea unei stații românești în interiorul conceptului teatral european inițiat de regizoarea Marie-Louise Bischofberger, privind plasarea în continuum-ul cultural european a uneia dintre figurile marcante ale literaturii, Guy de Maupassant. Astfel, stația Timișoara leagă Teatrul Național de teatrele pariziene La Scala și Théâtre de Poche Montparnasse, spectacolul timișorean fiind urmat de un viitor episod elvețian, ca și de alte stații europene ale acestui proiect născut din serialul radiofonic creat de Marie-Louise Bischofberger și difuzat de postul cultural public național de radio France Culture”, transmite TNT.
Premiera spectacolului “Petrecerea de nuntă” va avea loc în 10 noiembrie, la Sala Mare.
FEST-FDR, în decembrie
În ultima lună a anului, Teatrul Național din Timișoara prezintă publicului spectacolul “Absurdinia”, prilej prin care regizorul Gavriil Pinte parcurge un traseu prin literatura românească a absurdului, construind un scenariu pe texte din I.L. Caragiale, Urmuz, Tudor Arghezi și Matei Vișniec.
Tot în luna decembrie, Teatrul Național va organiza o nouă ediție a Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, relatează Radio România Timișoara.
Biletele la spectacolele Teatrului Național pot fi achiziționate pe site-ul oficial al teatrului sau fizic, la Agenția „Mărășești” din str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11.00 și 19.00, în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilei de luni.
Copiii, elevii, studenții, pensionarii, veteranii, precum și grupurile mai mari de 15 persoane beneficiază de reduceri de preț la bilete, iar persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuitat.
Citește și: Spectacole în avanpremieră sau în premieră, în deschiderea noii stagiuni de teatru din Capitală