Autoportret al lui Adrian Ghenie, în Licitaţia Artmark de Artă Postmodernă şi Contemporană
Realizată în anii 2003 - 2004 și cu un preţ de pornire de 50.000 de euro, lucrarea prezintă unul din primele autoportrete cunoscute ale pictorului.
Publicat: 20 Februarie 2024, 09:18 • Actualizat: 20 Februarie 2024, 09:53
Semnat de pictorul Adrian Ghenie, un “Autoportret” de tinereţe este disponibil, alături de peste 200 de creaţii contemporane, în Licitaţia Artmark de Artă Postmodernă şi Contemporană, inclusiv o secvenţă caritabilă pentru acordarea unei burse pentru încurajarea cercetării artei româneşti, programată marţi, de la ora 19:00, la Palatul Cesianu-Racoviţă şi pe platforma Artmark Live.
Realizată în anii 2003 - 2004 și cu un preţ de pornire de 50.000 de euro, lucrarea este unul din primele autoportrete cunoscute ale pictorului şi datează din anii pe care artistul i-a numit “o perioadă ciudată”, cu multe căutări, în care a emigrat în Austria şi era cât pe ce să renunţe la pictură, informează Artmark.
Noul eveniment al Casei A10 by Artmark reuneşte şi cei mai de seamă artişti români postmoderni, între care se află şi o mică colecţie de lucrări ce îi aparţin lui Marcel Iancu, provenind din perioade diverse şi realizate în tehnici diverse, de la litografie la picturi abstracte în ulei. Două dintre aceste lucrări, pictate în tehnica clasică a uleiului pe pânză, în maniera abstracţiunii lirice, sunt numite “Compoziţie cu măşti şi o cumpănă” şi “Compoziţie abstractă” şi sunt estimate la 1.500 - 2.500 de euro.
Evenimentul de marţi include şi o secţiune caritabilă, la care participă 18 lucrări, printre care şi “Cariatidă” de Irina Dragomir, operă care a făcut parte din expoziţia “Young Blood” de la Art Safari (Bucureşti, 2019).
Cu banii strânşi din vânzarea loturilor marcate cu inimă roşie, A10 by Artmark acordă o bursă de studii pentru încurajarea cercetării artei româneşti, de o manieră clasică şi precisă, constând în realizarea de monografii cu privire la importanţi artişti români de patrimoniu, amplu puşi în valoare în piaţa de artă, însă insuficient cercetaţi academic şi documentaţi în literatura de specialitate.