Festivalul Classic for Teens revine la Focșani, între 2 și 12 septembrie
De-a lungul timpului, festivalul a devenit un reper important pe harta culturală a României, atrăgând anual numeroși tineri pasionați de muzică clasică și arte vizuale.
Publicat: 14 August 2024, 17:43 • Actualizat: 14 August 2024, 17:46
A V-a ediție a Festivalului Classic for Teens va avea loc la Focşani în perioada 2 – 12 septembrie.
Eveniment cultural dedicat tinerilor, sub direcția artistică a pianistei Mara Dobrescu (Franta), festivalul a devenit un reper important pe harta culturală a României, atrăgând anual numeroși tineri pasionați de muzică clasică și arte vizuale.
O tradiție culturală și educațională pentru tineret
De la prima ediție organizată în 2020, Festivalul Classic for Teens a crescut exponențial, devenind un simbol al promovării muzicii clasice în rândul tinerilor, relatează Radio România Cultural.
Evenimentul își propune să deschidă noi orizonturi culturale pentru tinerii participanți, oferindu-le oportunități de dezvoltare artistică și personală prin intermediul concertelor, recitalurilor, expozițiilor și masterclass-urilor de perfecționare muzicală susținute de artiști de renume internațional.
Participarea internațională
În cadrul acestei ediții, festivalul va aduce pe scena focșăneană peste 100 de artiști din 9 țări: România, Franța, Germania, Italia, Elveția, Ucraina, Venezuela, China și Coreea de Sud. Un maraton de 16 concerte, 3 expoziții, două conferințe și 7 masterclass-uri gratuite, cu vocaţie internaţională, Classic for Teens aduce arta și muzica clasică mai aproape de public, în special de publicul tânăr.
Unul dintre momentele de vârf ale festivalului va fi participarea Orchestrei de Cameră a Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma, una dintre cele mai prestigioase instituții muzicale din Europa, care reconfirma prezenţa la festival şi în acest an.
De asemenea, masterclass-urile susținute de profesori ai acestui conservator vor oferi tinerilor muzicieni români o oportunitate unică de a învăța de la cei mai buni.
Implicarea tinerilor și promovarea voluntariatului
Un aspect distinctiv al Festivalului Classic for Teens este implicarea activă a tinerilor voluntari, care au contribuit semnificativ la succesul evenimentului de-a lungul anilor.
De la 30 de voluntari în prima ediție, numărul acestora a crescut la peste 150 la edițiile recente, reflectând o schimbare de paradigmă în interesul tinerilor pentru cultură și voluntariat cultural.
Classic for Teens este un festival realizat de tineri pentru tineri.
Evenimente cheie din programul festivalului
Printre evenimentele notabile ale acestei ediții se numără:
- Concertul de deschidere la patru mâini pentru pian și vioară susținut de pianistele Mara Dobrescu și Dana Ciocârlie (Romania/Franta), împreună cu violonista Gaetane Prouvost( Franta) (02 septembrie 2024, Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia)
- CARMEN’S KARMA, un concert jazz de excepție cu Ramona Horvath (pian jazz Romania/Franta), Nicolas Rageau (contrabas -Franta) și Antoine Paganotti (baterie- Franta) (03 septembrie 2024, Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia)
- Concertul final de închidere cu Orchestra de Cameră a Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma, avându-i ca soliști pe soprana Teodora Gheorghiu (România/Elveția) și tenorul Yun Seojun (Coreea) (12 septembrie 2024, Sala Balada)
Artişti din toată lumea
Pe lista invitaților sunt pianistele Mara Dobrescu și Dana Ciocârlie (România/Franța), împreună cu violonista Gaetane Prouvost (Franța), soprana Teodora Gheorghiu (Elveția), pianista jazz Ramona Horvath (România/Franța), contrabasistul Nicolas Rageau (Franța), bateristul Antoine Paganotti (Franța), soprana Hyun Kang (Coreea), tenorul Yun Seojun ( Coreea) pianista jazz, Daniela Nicolae (România), contrabasistul Stefano Priori (Italia), pianista Maria Cristina Bădiță (România), violonistii Gabriel și Simina Croitoru, împreună cu Eva Croitoru Pauca, violonista Grazia Barilla’ și Andrea Calabrese Piann(Italia), ansamblul cameral PlaCello cu violonceliștii Răzvan Suma, Ella Bokor (România) și invitații lor, violoncelistul Radu Nagy (România /Germania), Miruna Nagy (harpa/ România /Germania), Alexandru Chiriac (bariton, România), pianistul Shawn Sebastian (România), pianistii Tommaso Marino și Alice Salvioni (Italia), Orchestra de Cameră a Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma sub bagheta dirijorului Fabio Serani ( Italia), pictorul Adriana Bădescu (Italia) și sculptorul în fier sudat Emanuel Chiriac (România), balerinele Studioului de balet pentru copii și tineret al Operei Naționale București, conduse balerina și profesoara Magdalena Rovinescu.
Filmul Festivalului Classic for Teens, ediția 2023
Festivalul este organizat de Asociația PropatriaVOX, în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea și Primăria Municipiului Focșani.
Citește și: Caravana Gaudeamus Radio România poposește, timp de 5 zile, la Sibiu