Întâlnirile Radio România Muzical 2025: Recital-eveniment, susținut de violonistul Alexandru Tomescu la Sinaia
Programat vineri, la Biserica Catolică din Sinaia, începând cu ora 19:00, evenimentul va fi moderat de Cristina Comandașu, managerul RRA.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 09 Aprilie 2025, 21:40 • Actualizat: 09 Aprilie 2025, 22:05
În suita evenimentelor prilejuite de celebrarea a a 28 ani de la prima zi de emisie, Radio România Muzical propune o nouă întâlnire cu publicul său.
Programat vineri, la Biserica Catolică din Sinaia, începând cu ora 19:00, evenimentul va fi deschis de un recital extraordinar, susținut de violonistul Alexandru Tomescu.
În program se regăsesc Suitele nr. 1, 2, 3 și 6, de Johann Sebastian Bach în original pentru violoncel solo, transcrise pentru vioară solo de Werner Icking.
Solist concertist al Orchestrelor Radio România, violonistul Alexandru Tomescu este și ambasadorul proiectului “Ascultă 5 minute de muzică clasică” inițiat și dezvoltat de Radio România Muzical.
Dialogul cu ascultătorii va fi moderat de Cristina Comandașu, managerul Radio România Muzical.
Din 2018, Alexandru Tomescu este protagonistul unei rubrici bilunare la Radio România Muzical, “Obiectiv-emotiv”, un element important din grila de programe Radio România Muzical. Un simbol al excelenței în arta interpretativă românească – alături de un post de radio care reflectă excelența în muzica cultă în fiecare zi, prin emisiuni, concerte, transmisiuni în direct, proiecte educative și de susținere a tinerilor muzicieni.
Seria de evenimente aniversare RRMeste susținută de BRD Groupe Societe Generale și Casa de avocatură Vasile Deleanu, cu sprijinul Fundației Remember Enescu.
Radio România Muzical a început să emită în 24 martie 1997 pe frecvența 72.8 Mhz.
În prezent, postul poate fi ascultat pe frecvențele 97,6, 95,4 și 104.8 FM, pe site-ul Radio România Muzical și în aplicația Radio România, disponibilă gratuit în App Store și Google Play.
În prezent, Radio România Muzical este postul de radio la care pot fi ascultate în direct cele mai multe concerte și spectacole de operă din rețeaua European Broadcasting Union, anume 70-80 de concerte și spectacole anual de pe marile scene ale lumii.
Nume relevante ale vieții muzicale românești au rubrici sau emisiuni permanente în grila de programe Radio România Muzical, precum dirijorul Cristian Măcelaru și compozitorul Sebastian Androne Nakanishi.
Radio România Muzical face parte din două organisme internaționale de top la nivel mondial: juriul International Classical Music Awards, „Oscarurile muzicii culte”, și Grupul de muzică EBU (European Broadcasting Union), organism reunind doar 11 membri reprezentând radiodifuziuni publice din Austria, Irlanda, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Danemarca, Vatican, Ungaria și România.
Radio România Muzical a dezvoltat și unul dintre cele mai cunoscute programe de educație muzicală “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, alături de unul dintre cele mai eficiente programe de promovare și susținere a tinerilor muzicieni (“Moștenitorii României muzicale”).
Potrivit studiilor de audiență, Radio România Muzical menține în ultimii ani o cotă de piață în București de aproximativ 2%, o cifră similară cu audiența unor posturi de radio comerciale, reținând însă că Radio România Muzical difuzează numai muzică cultă, jazz și genuri conexe, necomerciale.
Citește și: Concertul "Poveste din Bucureștiul de odinioară" va deschide Gala Radio România Cultural