„Madama Butterfly”, spectacol in memoriam Mariana Nicolesco pe scena ONB
Laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice, Mariana Nicolesco a fost numită Artist UNESCO pentru Pace “în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a contribuţiei sale la promovarea idealurilor Organizaţiei” şi Ambasador Onorific UNESCO.
Publicat: 14 Octombrie 2023, 05:53 • Actualizat: 17 Octombrie 2023, 14:54
Opera Națională București comemorează amintirea personalității extraordinare a Marianei Nicolesco sâmbătă, 14 octombrie, ora 18:30, dedicându-i spectacolul „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, la un an de la trecerea în neființă a celei care a fost Primadonna Assoluta.
Prima reprezentație din această stagiune a titlului „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini se va desfășura in memoriam Mariana Nicolesco, relatează Radio România Cultural.
Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divină pe cele mai prestigioase scene şi în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatro alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneţia, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda, San Francisco Opera, la Tokyo, Nagoya, Osaka, Pretoria, la Festivalul de la Salzburg, Maggio Musicale Fiorentino sau Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, Salle Pleyel la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Accademia di Santa Cecilia de la Roma, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu măiestria sa în arta cântului şi cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creaţia contemporană, potrivit biografiei publicate de Academia Română.
Artista a interpretat în premieră mondială capodopera „Seven Gates of Jerusalem” de Krzysztof Penderecki la celebrarea a 3000 de ani ai Oraşului Sfânt. Invitată de Papa Ioan Paul II, Mariana Nicolesco a cântat minunatele colinde româneşti la Primul Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione şi urmărit de peste un miliard de oameni.
Un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute.
Laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice, Mariana Nicolesco a fost numită Artist UNESCO pentru Pace “în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a contribuţiei sale la promovarea idealurilor Organizaţiei” şi Ambasador Onorific UNESCO.
Mariana Nicolesco a fost și un promotor al tinerelor talente lirice, prin organizarea prestigiosului Festival Internaționale și Masterclass ,,Hariclea Darclée”, an de an, la Brăila.
Regizorul Operei Naționale București, Alexandru Nagy, declară: ,,În data de 14 octombrie 2022, la pauza dintre actul trei și actul patru al spectacolului cu opera Carmen de Georges Bizet, am primit ca un trăsnet vestea trecerii în neființă a marii soprane și împreună cu publicul prezent la acea reprezentație am ținut cu toții un moment de reculegere în memoria celei care a fost Primadonna Assoluta.
Sâmbăta aceasta, în zi de mare sărbătoare a praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva - Sfânta protectoare a artistei, la un an de la acel moment fatidic, am ales să nu uităm și să omagiem memoria Marianei Nicolesco, așa cum se cuvine.”
„Madama Butterfly” de Giacomo Puccini este una dintre cele mai cunoscute opere din lume, a cărei poveste ne arată care sunt consecințele unui devotament fără margini. Iubirea dintre Cio-Cio-San și Pinkerton, un ofițer din marina americană, are un deznodământ tragic când bărbatul se întoarce în Japonia pentru a-și recupera băiețelul, cu o altă femeie, noua lui soție. Cum nu poate suporta durerea și umilința, Cio-Cio-San recurge la gestul suprem al sinuciderii.
Producția actuală a operei datează din 1954 și este cea mai veche producție din repertoriul actual al Operei Naționale, fiind montată, în stil tradițional, de către marele regizor Jean Rânzescu.
În foaierul Operei, atât la începutul spectacolului cât și în pauză, spectatorii vor putea asculta celebrissima arie ,,Un bel di vedremo” în interpretarea magistrală a Reginei Belcanto-ului, alături de Orchestra Filarmonicii ,,George Enescu”, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, o înregistrare din anul 1991, din arhiva personală a tenorului Operei Naționale București, Bogdan Mihai - unul din discipolii maestrei.
Bilete pe https://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.