Scriitorul Eric Emmanuel Schmitt, pentru Radio România: Viața este cea care mă inspiră | PODCAST
Volumul “Provocarea Ierusalimului. O călătorie în țara sfântă” a apărut la editura Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.
Publicat: 05 Noiembrie 2023, 16:46 • Actualizat: 05 Noiembrie 2023, 18:21
“Provocarea Ierusalimului. O călătorie în țara sfântă” de Eric Emmanuel Schmitt s-a lansat, săptămâna aceasta, în România.
Cu o postfață de Papa Francisc, volumul a apărut la editura Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș, notează Radio România Cultural.
Îndrăgitul scriitor franco-belgian a participat la recent încheiata ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, unde a vorbit despre literatura care creează empatie și solidaritate, în fața unei săli arhipline, și a semnat autografe până la miezul nopții.
Ioana Stăncescu, jurnalistă la Radio România Internațional, a dialogat cu Eric-Emmanuel Schmitt.
"Viața este cea care mă inspiră. Viața care are multiple fațete, care este bogată ... Nu sunt deloc un observator. Sunt, mai degrabă, cineva care primește emoție de la ceilalți, care simte lucrurile și pe care, ulterior, le transformă în poveste. Cred că, la bază, sunt un curios. Mă pasionează enorm de multe lucruri. Ca de pildă, sunt pasionat de istorie, sunt pasionat de filosofie, de spiritualitate, dar - în același timp - rămân un fiu de meseriaș. Asta înseamnă că îmi place foarte mult să mă uit cum oamenii fac pâine, bijuterii, mobilă. Totul mă interesează! Am o curiozitate exhaustivă, aproape enciclopedică", mărturisește scriitorul.
"Când încep o carte, am nevoie să fiu la mine acasă, să fiu în lumea mea, în cadrul meu, pentru că trebuie să las cartea să vină la mine. Deci, am nevoie să fiu în zona mea de confort, ceea ce mă liniștește. Odată ce cartea a venit către mine, pot să continui să scriu oriunde. Într-un fel, dacă vreți, locuiesc în cărți. La început, cartea mă locuiește, apoi eu sunt cel care locuiește în carte. Aproape că îmi visez cărțile și le hrănesc cu tot ce trăiesc în momentele acelea", a adăugat Eric-Emmanuel Schmitt.