Adeverințele prin care unii pensionari pot primi mai mulți bani. Cine le poate obține gratuit și până când pot fi depuse
„Pensionarilor nu le este recomandat să se grăbească să depună aceste documente acum, în ultimele luni, ultimele zile înainte de septembrie”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 22 August 2024, 12:43 • Actualizat: 22 August 2024, 12:43
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea, a făcut clarificări miercuri, 22 august, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, cu privire la adeverințele pe care le pot depune unele categorii de pensionari pentru a primi mai mulți bani după recalcularea pensiilor. El a precizat cine le poate obține gratuit, precum și până când pot fi depuse.
Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Muncii, până acum, veniturile nepermanente nu erau valorificate la pensii. „Venituri nepermanente” se referă la sporuri, al 13-lea salariu, acord global și alte venituri care au fost cu caracter nepermanent.
„Legea actuală aduce câteva îmbunătățiri în special pentru veniturile pensionarilor, în sensul că aceste sume pe care ei le-au câștigat și care au fost purtătoare de contribuţii de-a lungul perioadelor sunt valorificate la pensii. Mai exact, aduc bani în plus fiecărui pensionar din România care a avut astfel de venituri.”, a explicat Raul Giuglea la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Cine trebuie să depună adeverințele și cine le poate obține gratuit
De asemenea, el a precizat că aceste adeverințe trebuie să fie depuse de pensionarii care au înregistrat astfel de venituri înainte de luna aprilie a anului 2001. Explicația este că ulterior toate adeverințele au fost înregistrate într-un sistem informatic, astfel că nu este necesară obținerea lor de la angajatori sau din arhive.
„Dacă angajatorul este în continuare activ, se poate solicita, se poate adresa pensionarul angajatorului pentru eliberarea acestor adeverințe, fără niciun cost. Are angajatorul obligația, potrivit legii, să elibereze gratuit, în termen de 15 zile, aceste adeverințe cu veniturile nepermanente pe care le-a avut pensionarul.
Doar în situația în care angajatorul a fost desființat, arhivele au fost preluate de operatori privați; și cu privire la această situație despre care ne spuneți dumneavoastră, Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale a sesizat încă din primele luni ale acestui an, atât Consiliul Concurenței, cât și Arhivele Naționale, cu privire la practicile pe care ni le-au sesizat pensionarii legate de tarifele pe care le practică acești operatori privați, astfel încât să fie făcute verificări și pensionarii să nu plătească sume atât de mari.”, a mai explicat Raul Giuglea.
Până când pot fi depuse adeverințele
Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii a spus că nu există un termen-limită pentru depunerea aceste adeverințe, dar că legea prevede două situații în funcție de data depunerii acestora.
În prima situație, dacă documentele sunt depuse înainte de data de 1 septembrie 2024, sunt valorificate în termen de maxim șase luni, dar începând cu luna septembrie.
„Adică, dacă presupunem că sunt făcute recalculările acestea, a doua etapă a recalculării în luna decembrie, va primi și din urmă, începând cu luna septembrie, adică septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie.”, a explicat el.
Altfel, dacă adeverințele sunt depuse după data de 1 septembrie, vor fi valorificate începând de luna următoare.
„Deci, pensionarilor nu le este recomandat să se grăbească să depună aceste documente acum, în ultimele luni, ultimele zile înainte de septembrie, pot depune și după, sunt primite oricând toate aceste documente.”, a clarificat purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii.
Citește și: Ce se întâmplă cu pensiile de urmaș după recalculare. Clarificările Ministerului Muncii